You are currently viewing 100 % Ajdov kruh s hrustljavo skorjico

100 % Ajdov kruh s hrustljavo skorjico


Težavnost: 5 %

Čas priprave: 5 min

Čas pečenja: 60 min

Količina: 1100 g



Vegetarijansko | Brezglutensko | Brez laktoze


Pečemo 60 minut, na 180 °C (Ventilacija)

Sestavine

  • 420 g ajdove moke
  • 40 g medu (1 žlica)
  • 13 g psiliuma (1 žlica)
  • 8 g soli (1 žlička)
  • 8 g chia semen (1 žlica)
  • 5 g vinskega kamna ali pecilnega praška (1 žlička)
  • 600 g radenske (gazirana voda – 6 dcl)
  • Po želji, orehi

Priprava

  1. Suhe sestavine stresemo v posodo in premešamo;
  2. Dodamo med in radensko ter dobro premešamo (nastala bo pacasta zmes, ki ni premokra);
  3. Maso nadevamo v pekač, ki ga bomo uporabili in pečemo eno uro na 180 °C (Ventilacijska pečica);
  4. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice, stresemo z modela in počakamo, da se malo ohladi. Če ga pustimo dlje časa, ga ovijemo v kuhinjsko krpo in ne plastično, da gre vlaga lahko ven.

Privoščimo si ga lahko tudi takoj, ko je pečen. Skorja je lepo hrustljava. 👌

Hranilna vrednost:

Dober tek!


UPORABNO:

Ajda spada med najbolj hranilno bogata žita. Primerna je tudi za ljudi s celiakijo saj je brez glutena. Vsebuje kar 13,2 g beljakovin na 100 g, veliko vlaknin vitaminov in mineralov. Odlična je za otroke 👨‍👩‍👧‍👦, saj spodbuja rast kosti in vpliva na zdravo presnovo. Dobra je tudi v hladnejših dneh, saj vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo protivnetno in probiotično ter dvigujejo imunski sistem.


Sandra Mestek

Če ti je recept všeč, ga podeli še z drugimi 😉

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

This Post Has 4 Comments

  1. Anita

    Končno brezglutenski kruh, ki mi je v prvo uspel tako kot treba! Hvala! (Že pošiljam povezavo prijateljicam.)

    Anita

    1. Sandra Mestek

      Me veseli Anita ;). Meni je res noro dober svež!
      Naj ti tekne in hvala.

  2. Eva

    Ravnokar se peče in komaj čakam, da ga bom vzela iz pečice. Po pomoti sem dala cel paket pecilnega praška. Bo kljub temu dober kruh?

    1. Sandra Mestek

      Živjo Eva,
      načeloma ni problem, lahko pa da bo imel kruh malo bolj čuden okus. Verjetno pa ste ga že preizkusila, je bil vseeno v redu?

Dodaj odgovor