You are currently viewing 6 TIPOV LAKOTE –  ali kako se izogniti pretiranemu prenajedanju?

6 TIPOV LAKOTE – ali kako se izogniti pretiranemu prenajedanju?

1.) LAKOTA OB POMANJKANJU HRANIL

Ne glede na to, ali imamo prevelik odstotek maščobe ali ne, smo lačni, ker telo s hrane ne dobi hranil, ki jih potrebuje. Razlog za to je pri “zdravem človeku” lahko premalo hranil v prehrani in preveč antihranil.

REŠITEV: Jem hrano, ki ima veliko hranil

2.) LAKOTA, KO SMO ŽEJNI

Včasih nismo imeli dostopa do toliko vode kot danes, zato smo vodo dobili na primer s sadja, ki ima veliko vsebnost vode. Zato telo še vedno začuti lakoto, ki lahko pomeni žejo.

REŠITEV: Ostanimo hidrirani

3.) LAKOTA DRUGAČNE HRANE

Ljudje smo od nekdaj iskali najlažjo možno rešitev. Ko smo v preteklosti pred seboj imeli veliko sadja, ki nas je nasitilo, nismo čutili potrebe, da bi lovili. Da smo dobili dovolj hranil, nas je evolucija zaščitila tako, da nam to sadje čez čas ni več ugajalo. Hrepeneli smo po drugačni hrani, zato smo kljub večjim količinam sadja lovili.

Da dobimo dovolj variacij hrane, nas je evolucija zaščitila s hrepenenjem po hrani, ki vsebuje hranila, ki jih potrebujemo. Hrana, ki vsebuje hranila, ki jih ne potrebujemo, pa nam ne paše.

REŠITEV: Raznovrstna hrana na različne načine

4.) LAKOTA OB NIZKEM SLADKORJU V KRVI

Ko je telo navajeno, da za energijo porablja glukozo, bomo ob manjšem pomanjkanju čutili hrepenenje po hrani. Ko telo za energijo porablja sladkorje, smo lahko »tečni« ko jih ne dobimo.

REŠITEV: Več raznovrstne hranljive hrane in manj spuščanja glavnih obrokov

5.) ČUSTVENA LAKOTA

Ko smo pod stresom, ali imamo potlačena čustva, smo lačni vsakič, ko le ta želijo priti na dan, da bi jih s pomočjo hrane ponovno potlačili.

REŠITEV: Meditiramo vsakič, ko začutimo lakoto in se vprašamo, kaj čutimo. Samo opazujemo občutke.

6.) LAKOTA, KO IMAMO PRAZEN ŽELODEC

Normalno stanje. Krčenje in raztezanja želodca je normalno stanje. Včasih, ko smo jedli na primer sadje, se nam je želodec skrčil, ko pa smo ujeli mamuta, se nam je raztegnil. Tudi post je naraven in primeren/zaželjen.


Za vprašanja in sestavo jedilnika mi piši na: sandra@celosten.si / 041743848


Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉


Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor