You are currently viewing GLUTATION – GLAVNI ANTIOKSIDANT V TELESU

GLUTATION – GLAVNI ANTIOKSIDANT V TELESU

NAJMOČNEJŠI ANTIOKSIDANT

Glutation je glavni antioksidant, ki ga telo proizvaja samo in v telesu deluje kot obrambni mehanizem. Glutation nastaja v jetrih in nas ščiti pred prostimi radikali ter pomaga odpraviti lipidne perokside, pa tudi toksine.

Lipidni peroksid se začne nabirati v celični membrani ter jo naredi nestabilno in nepropustno za ione. Lipidni peroksidni radikali pa poleg membranskih lipidov napadajo tudi membranske proteine in s tem poškodujejo encime, receptorje, signalni sistem in podobno.

Povečanje ravni glutationa v telesu je močnejše od dodatkov antioksidantov ali vitaminov, saj bo telo samo uravnavalo vlogo glutationa v imunskem sistemu.

DOBER VIR GLUTATIONA

Živila, bogata z žveplom, kot je zelenjava z družine križnic (Brokoli in cvetača), so dober vir glutationa. Drugi viri hrane, ki lahko povečajo glutation, je zelenjava, kot so čebula, por in šalotka, pa tudi kurkuma in meso. Vitamin C deluje v sinergiji z glutationom.

Pri obdelavi živil glutation oksidira, zato je večji delež v svežih živilih. V primeru, da uživamo veliko mesa in malo stročnic, drobovine, žit, mleka ter listnate zelenjave, je dobro poseči po prehranskem dopolnilu Molibden. Molibden Sodeluje v encimskih reakcijah presnove aminokislin, ki vsebujejo žveplo

S tem ko jemo čim bolj nepredelano in raznovrstno hrano, izboljšamo svojo prehrano. Ko odstranimo čim več toksinov iz okolja, zmanjšamo stres in izboljšamo spanec, pomagamo telesu, da proizvaja več lastnega antioksidanta glutationa.

Te zanima tudi članek: Hrana, ki podpre tvoj črevesni mikrobiom?

Želiš izboljšati učinkovitost lastnega telesa in možganov ter biti NAJBOLJŠA različica sebe?

✅ Prehrana,
✅ Spanje,
✅ Gibanje,
✅ Počutje (um) …

Na voljo sem ti za posvet 👇
📩 sandra@celosten.si
☎ 041743848

Sandra Mestek

Sandra Mestek

Prehranska svetovalka, bioterapevtka (Po metodi Marjana Ogorevca in Tadeja Pretnerja),
AFP osebna trenerka in učiteljica AkroJoge.Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉


VIRI

  1. https://sl.wikipedia.org/wiki/Reaktivna_kisikova_spojina

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor