You are currently viewing 10 najboljših živil proti staranju ;)

10 najboljših živil proti staranju ;)

10 živil, ki pomagajo za dolgoživost in vitalnost

1.) FIGE 

Fige so polne antioksidantov. Največ jih imajo ravno v lupini. V figah najdemo encin Ficin, ki deluje protivnetno. Dobre so tako suhe kot sveže.

Antioksidanti: Naše celice porabljajo kisik in s tem naravno proizvajajo stranske proizvode, proste radikale. Škodljivi stranski proizvodi (prosti radikali), se vežejo na antioksidante ter tako zavarujejo naše telo.

2.) KOLAGEN

Že po dvajsetem letu se proizvodnja kolagena v telesu zmanjša.

1/4 telesa je sestavljena iz kolagena in je glavna sestavina vezivnega tkiva. Celice pomaga držati skupaj ter dela strukturo tkivom. Torej kolagen je lepilo, ki vse drži skupaj. Ima tudi funkcijo informirati celico, kdaj rasti, kdaj umreti, itd…

S kolagenom se nam med drugim izboljšajo sklepi, koža, lasje in nohti. Zanimivost je morda to, da krhki lasje, koža, nohti in gube, kažejo na možnost težav v sklepih.

3.) CHAGA (Tudi Rishi) goba

Goba Chaga, ki izhaja iz Kitajske, deluje proti stresu. Telesu pomaga, da se nanj prilagodi. Pomaga pri proizvodnji matičnih celic in kolagena.

4.) LOSOS

Tudi losos vsebuje veliko antioksidantov (astaksantin – rdečkasto oranžna barva). Eden izmed najmočnejših naravnih antioksidantov, ki spada v skupino ksantofilnih karotenoidov (kar pomeni, da je topen v maščobi).

Ima veliko vsebnost omega 3 maščobnih kislin, eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA), ki sta odgovorne tudi za manj vnetij v telesu ter hidratacijo kože.

*Losos naj bo divji, negojen!

5.) JAGODIČEVJE

(Borovnice, maline,…) vsebujejo zelo malo sladkorja in veliko antioksidantov –  resveratrol in bioflovanoide. Majhne količine flavonoidov inducirajo mehanizme, ki so v pomoč pri uničevanju rakavih celic in zavirajo širjenje tumorjev. Vsebujejo tudi elaginsko kislino, ki zavira rast rakavih celic.

Leta 2003 je bila narejena raziskava [1] z resveratrolom. Aktivira gen “sirtuins”, ki je odgovoren za dolgoživost. Raziskava je pokazala, da podaljša življenje nekaterim živalim in lahko (ne zagotovo) podaljša življenje ljudem. Vseeno zaščiti ljudi pred inzulinsko rezistenco in srčno žilnim boleznim. 

*Organske vsebujejo 3x več antioksidantov. 

6.) KURKUMA

Kurkuma vsebuje kurkumin [2] (rumen pigment v kurkumi), ki deluje protivnetno in proti raku. Za boljšo obsorbcijo dodamo piperin (ekstrakt, ki ga najdemo v črnem popru). 

Vsebuje Turmerone, ki spodbujajo rast matičnih celic, ki zaščitijo telo in pomagajo pri regeneraciji tkiva. 

Kurkuma lajša alergije in bolečine pri artritisu.

7.) KOSTNA JUHA

To da je kostna juha zdrava in dobra za ogromno stvari so nam govorile že naše babice😉, zato jo je dobro uživati vsakodnevno.

Vsebuje veliko kolagena in hialuronsko kislino, ki zavira propadanje hrustanca ter pomaga pri ostoartritisu. Odgovorna je za lepo, napeto kožo brez gub.

Vsebuje dve aminokislini, ki sta odgovorni za preprečevanje bolečin v sklepih ter mišicah. Glicin in prolin, ki imata protivnetno delovanje, glukozamin in hondroitin. [3]

*Da dobite res vse koristi, ki jih lahko ponudi kostna juha uporabite ekološko meso živali, ki so hranjene s travo. Za vse tiste, ki imate težave najti tako meso, vam priporočam ponudnika, kjer meso naročam tudi sama. Ekološka kmetija jenšterle, Eko kmetija Kršinar (Nobene koristi nimam od tega, da vam to priporočam, le to, da nas bo vedno več ozaveščenih podprlo prave kmete).

8.) MACA KORENINA

Poveča libido, pomaga za več energije, zmenjša raven kortizola v telesu (stresni hormon). Podobne lastnosti imajo tudi korenina Ashwaganda, Rhodiola in Sveta bazilika.


9.) AVOKADO

Vsebuje veliko zdravih maščob in ogljikovih hidratov, od katerih prevladujejo vlaknine. Ima zelo nizek glikemični indeks. 75% energijske vrednosti predstavljajo maščobe, od katerih je več kot polovica oleinska kislina. Veliko jo najdemo tudi v ekstra deviškem oljčnem olju in mandljih.

Vsebuje magnezij, kalij in natrij, ki so odgovorni za hidratacijo, mišični ton, napeto kožo ter uravnavanje vode v telesu. Pomaga za bolj suh videz, napeto in tesno kožo.

10.) ŽIVALSKE MAŠČOBE

Pri tem je pomembno, da jemo ekološko maščobo živali, ki so hranjene samo s travo. Tako meso ima veliko več hranil in manj mikotoksinov, antibiotikov ter pesticidov.

Za počasnejše staranje pomaga:

  1. Več hidracije
  2. Več (zdravih) maščob
  3. Več antioksidantov
  4. Več kolagena
  5. Več matičnih celic

Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]


VIRI:

  • [1] http://www.pterostilbene.com/pterostilbene-vs-resveratrol/
  • [2] https://examine.com/supplements/curcumin/
  • [3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17076983
  • http://www.dhaomega3.org
  • http://www.health.gov

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor