You are currently viewing ZAKAJ SO HRANILA V PREHRANI TAKO POMEMBNA?

ZAKAJ SO HRANILA V PREHRANI TAKO POMEMBNA?

RAZLIČNA HRANILA ZA RAZLIČNE “DELE TELESA”

Različni organi in deli telesa potrebujejo različne vitamine ter minerale. Zato je pomembno, da je naša hrana raznovrstna in polna. Na žalost ne moremo videti v notranjost telesa in se pomanjkanje hranil pokaže šele v kasnejših letih, ko se začnejo pojavljati različne bolezni in težave s telesom, ali pa pri naših otrocih.

Velikokrat mislimo, da če bomo jedli zdravo, bomo jedli hrano, ki ni dobra. Vendar nas je narava “zaščitila” tako, da ima bolj hranljiva hrana boljši ali močnejši okus. Druga stvar je, da če različne okuse mešamo skupaj, dobimo nekaj čisto tretjega (Opazujte, kako zdrave maščobe ojačajo okus hrane, če jih jemo skupaj). Tretja stvar pa je ta, da hrano lahko okusimo v popolnosti šele, ko je v želodcu. Okušanje se namreč ne konča pri jeziku, ampak se nadaljuje tudi, ko hrano pogoltnemo. Čudno? Nemogoče?

OKUŠANJE HRANE KO JO ŽE POGOLTNEMO?

Verjetno se res sliši tako, predvsem zaradi tega, ker si za hranjenje vzamemo tako malo časa in preden bi hrano lahko okusili v popolnosti, k ustom že tiščimo naslednjo vilico hrane …

Okušanje lahko preizkusite tudi sami. Hrano sprva občutite v ustih in opazujte kako se med žvečenjem okusi spreminjajo, nato pa opazujte čutila, ki zaznavajo šele, ko hrano pogoltnemo.

Okušanje hrane je malo težje, ko so naša čutila, navajena na hrano, ki niti ni hrana in je polna ojačevalcev okusa ter drugih primesi, ki našemu telesu bolj škodijo, kot koristijo. Če na dnevni bazi uživamo tako hrano, potrebujemo nekaj dni, da občutimo polnost prave hrane, ki ni predelana in je polna okusov, ki jih še ne poznamo.

Zgoraj prilagam sliko, ki je sicer v angleščini, vendar ponuja vpogled v različna hranila in zakaj jih potrebujemo.

Kaj pa sploh so hranila, si lahko prebereš TUKAJ!


Za vprašanja in sestavo jedilnika mi piši na:

📩 sandra@celosten.si

☎ 041743848


Sandra Mestek


Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor