Težavnost
20%
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
Vegeterjansko | Brezglutensko | Brez laktoze I LCHF
Sestavine (Za družinsko nutello)
- 250g lešnikov bimed (namočenih (vsaj 8 ur) in posušenih ali praženih)*
- 100g gostega kokosa s konzerve
- 130g kokosove vode, lahko s konzerve (Voda ostane na dnu, ko poberemo gost kokos v konzervi. Če uporabite Bio kokos, s Hoferja)
- 45g kakava v prahu
- 65g Eritritola
- 60g kokosovega olja
- 35g ghee-ja (Lahko uporabimo samo kokos ali samo ghee)
- Noževa konica Vanilije (Ali malo tekočega vaniljevega ekstrakta)
- 1 kavna žlička stevije
- 1/4 žličke soli
Priprava
- Lešnike z maščobo (Kokos, Ghee) damo v multipraktik in miksamo nekje 4 minute, da nastane gosta zmes;
- V kavnem mlinčku zmiksamo erytritol, ki ga stresemo k lešnikom in dodamo vse ostale sestavine in še enkrat dobro premiksamo (Če nimamo mlinčka, lahko segrejemo kokosovo vodo, ki ji dodamo eritritol, da se stopi);
- Nutello nadevamo v posodico, kjer jo bomo hranili. Ali pa jo uporabimo za PALAČINKE.
Dober tek!

Sandra Mestek
Če ti je recept všeč, ga podeli še z drugimi 😉
UPORABNO:
*NAMAKANJE: Fitinska kislina oreščke brani pred škodljivci. Zaradi tega so težko prebavljivi. Z namakanjem lešnikov, vsaj 8 ur, razgradimo fitinsko kislino in povečamo absorpcijo vitaminov ter mineralov v telesu. Namakamo jih v slani vodi, ki ji dodamo kis ali limonin sok. Namakanje za recept ni nujno, je pa priporočljivo. Oreščke lahko posušimo v pečici na 40 °C nekaj ur, ali na soncu.
Drugi način je, da oreščke pečemo 15 minut na 175 °C. Med peko jih premešamo. Ko jih vzamemo ven, uporabimo kuhinjsko krpo s katero jih olupimo. Lešnike stresemo na sredino krpe. Primemo robove, da dobimo “culico”. Z eno roko jo držimo, z drugo pa drgnemo, da se lupine ločijo od lešnikov. Pazite, ker so lešniki vroči, vendar se tako lažje olupijo.