Težavnost
20%
Čas priprave
10 -15 min
Čas kuhanja
/
Vegeterjansko | Brezglutensko | Brez laktoze | Keto I LCHF
Sestavine za palačinke – 8 porcij (za 2 lačni osebi, za dva dni 😉) – Lahko razpolovite
Ker si rada prihranim čas, skoraj vedno naredim dvojno porcijo. S tem imam naslednji dan zajtrk kot v restavraciji ter nič, oziroma zelo malo dela s posodo 😎.
- 210g Blanširanih mandljev Bimed (Kvalitetni, brez dodanega olja! Mandlje zmeljemo)***
- 1 žlička sode bikarbone (Lahko vinski kamen) – 5ml
- 5 večjih jajc
- 1 zvrhana žlička cimeta – 8ml
- 120ml kokos mleka (Gostega) ali masla (Bio)**
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici kokos olja (Nerafinirano)
- 1/2 žličke mlete vanilije (po želji)
- 1/4 žličke stevie ali 1 žlica Eritritola
- 1/2 žličke jabolčnega kisa
Priprava
- Penasto zmiksamo jajca;
- Zmenjšamo hitrost in dodamo vse ostale sestavine ter na koncu mandljevo moko;
- Ponev** segrejemo na srednjo temperaturo (nekje 5 minut prej). Pomembno je, da temperatura ni previsoka, da se ne žge ter kadi;
- Na ponev nadevamo majhne palačinkice in jih na ghee-ju zapečemo na obeh straneh, do zlatorjave barve.
- Na koncu jih serviramo s poljubnim nadevom. Recept za Nutello. Jaz sem uporabila čokoladni nadev s kakavom, kokosovim mlekom in indijskimi oreščki. Segrete maline z lanenim semenom in stevio ter piškot za dva (recept še pride). Prava energijska bomba ;). (Ni potrebe po takem pretiravanju, razen za res lačne ;))
Dober tek!
Sandra Mestek
Če ti je recept všeč, ga podeli še z drugimi 😉
Podatki o hranilni vrednosti (na porcijo, brez nadeva):
- Kalorije: 341
- Proteini: 13.25g
- Ogljikovi hidrati: 8.5g
- Skupaj OH: 4g
- Vlaknine: 4.5g
- Maščobe: 25.25g
- Nasičene: 3.65g
- Polinasičene: 5.95g
- Mononasičene: 15.75g
- Trans maščobe: 0g
- Holesterol: 146.25mg
- Natrij: 94mg
- Kalij: 368mg
- Vitamin A: 346.75mg
- Vitamin C: 0mg
- Kalcij: 125.75mg
- Železo: 2.1mg
UPORABNO:
*Ponev: Ne uporabljajte teflonskih posod ali drugih s premazi proti prijemanju, saj se boste s tem izognili toksičnim plinom. Priporočam posodo iz litega želela. Katera pa ni tako primerna za pripravo tekočih ali kislih jedi, saj tovrstna hrana reagira z ioni železa.
**Ghee: Za pečenje je najbolje uporabiti prečiščeno maslo ghee, ki ga lahko naredite tudi sami. Ghee je obstojna maščoba od 190 – 252°C. Uporabite lahko tudi hladno stiskano kokosovo olje, vendar je obstojno do temperature 177°C.
***Mandlji: Z blanširanimi mandlji se izognete rastlinskim oljem, s katerimi so mandlji ponavadi praženi. S praženjem olje oksidira, kar v telesu povzroča vnetja. Bimed ima možnost xxl nakupa blanširanih mandljev, ki jih sama zmeljem v kavnem mlinčku.