You are currently viewing Izlet po Sloveniji – Kamniška Bistrica in slap Orglice

Izlet po Sloveniji – Kamniška Bistrica in slap Orglice

Izlet po Sloveniji, kjer je prelepa Kamniška Bistrica

V vročih poletnih dnevih iščemo hladnejše kraje, kamor se lahko umaknemo. Res pa je, da sta Kamniška Bistrica in slap Orglice lepa tudi v zimskih dneh.

slap Orglice in Kamniška Bistrica se nahajata na kratki razdalji. Od doma v Kamniški Bistrici gremo lahko na sprehod do čudovite soteske Predaselj – Predoselj. To je preko 30 metrov globoka in izjemno ozka soteska. Z vrha je videti res lepo. Lahko se spustimo tudi do reke, kjer verjamem, da je še lepše. Tokrat sem jo videla samo od vrha, ker sem se odpravila do izvira Kamniške Bistrice.

1.) KAMNIŠKA BISTRICA

Kamniška Bistrica skriva ogromno lepega. Poleg narave, smaragdne vode, pohodniških poti skriva tudi eno izmed Plečnikovih stavb, ki je bila zgrajena leta 1933, in sicer za Kralja Aleksandra. Ta je malo bolj skrita in jo je treba najti v bližini International Piknik Center “PRI Jurju” 😉. Tukaj so znani tudi po tem, da imajo ogromne porcije in ugodne cene. Kot se spomnim, samo izbira ni prevelika. Po navadi kakšne enolončnice, dunajski zrezek, krompirček, ogromen štrukelj in tako dalje.

Plečnikova stavba za kralja Aleksandra v Kamniški Bistrici

Izvir Kamniške Bistrice je eden izmed teh, ki privablja veliko ljudi. Predvsem zaradi lepe vode in visokogorja v okolici. Tisti najbolj pogumni pa se lahko tudi “okopate” 🏊🏻‍♂️ 😁. O koristih mrzle vode bom pisala kdaj drugič ❄️.

Smaragdna voda – Izvir Kamniška Bistrica
Izlet po Sloveniji kamniška bistrica, slap orglice

Če si želite samote, se lahko sprehodite ali zapeljete okoli in ob reki najdete kakšen zaseben prostor, kjer se lahko udobno namestite, skopate, ali pa samo uživate v prijetnem žuborenju Kamniške Bistrice in počivate. Eden izmed mojih ljubših krajev za “ničdelje”.

Pri izviru Kamniške Bistrice najdemo tudi gostilno in kar nekaj luštnih igral za otroke. Tu je tudi izhodišče za hribolazce, ki se odpravljajo na kamniško sedlo, kokrško sedlo in še kam.

ZAKAJ OBISKATI KAMNIŠKO BISTRICO?

  • “Zdravilna” mrzla voda
  • Zelo lepa narava
  • Izhodišče več pohodniških poti
  • Prijetna ohladitev za poletne dni
  • Igrala za otroke

2.) SLAP ORGLICE, PARTIZANSKA BOLNICA BELA, GROB PILOTA

Do slapa orglice vodi lahka pot, ki traja približno 45 minut. Morda malo več, če se ustavimo na vsaki točki, kjer nekaj piše. Ena izmed bolj zabavnih lahkih poti. Slap Orglice se nahaja na višini 870 metrov.

Preden pridemo do izvira Kamniške Bistrice, bomo na desni strani videli manjše makadamsko “parkirišče”, kjer lahko pustimo svoj avto. Če vidimo malo večje parkirišče na desni strani, kjer je soteska Predaselj, smo šli kakšen kilometer predaleč. Ampak nič hudega, lahko si ogledamo še sotesko Predaselj, ki je zelo lepa.

Ko parkiramo, se odpravimo po poti, ki je dobro označena. Poleg tega je na poti veliko zanimivih stvari, ki pot naredijo malo bolj zabavno. Kot tale palček na sliki recimo.

Palček na poti – Slap Orglice

Na poti si lahko ogledamo tudi grob pilota in kraj, kjer je bila partizanska bolnica Bela. Obratovala je od leta 1943 do leta 1945. V tej bolnici je umrl ameriški pilot Otto Hinds. Njegov grob si lahko ogledamo na poti.

Slap Orglice (na poti), kjer je grob pilota Otto hinds

Slap Orglice

Slap Orglice se nahaja v dolini Kamniška Bela in je visok približno 40 metrov. Ime je dobil po zimskem videzu, ki naj bi spominjal na orglice (ko zmrzne).

Spodnji del ima manjši bazenček (tolmun) v katerem se lahko ohladimo (ni tako hladen kot Kamniška Bistrica). Lahko se povzpnemo tudi malo višje do slapu, kjer je slap in malo večji bazenček.

Slap Orglice in tolmun

Izlet je primeren tudi za družine. Vse poti so preproste in prijetne za hojo. Manjši vzpon je na koncu pri slapu, vendar nič hujšega. Kamniška Bistrica je destinacija kamor zahajam zelo pogosto. Včasih se tam skopam (zelo na hitro, ker je mrzla ;)) ali pa samo hladim v poletnih dneh. Sem velika ljubiteljica narave, ker me vedno napolni s pozitivno energijo. Tudi, če sem imela naporne dni, vse, kar se je nabralo, odpade.

P. S. Narava je tudi idealen kraj za pogovore s partnerjem ;).

O nekaj koristih narave, še posebej pri slapovih, sem pisala tukaj 👇

>> Zdravilni učinki narave <<


Te zanima tudi članek: Izlet po Sloveniji za en dan?


Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉

Sandra Mestek


Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor