You are currently viewing IZLET PO SLOVENIJI ZA EN DAN (Tudi z otroki)

IZLET PO SLOVENIJI ZA EN DAN (Tudi z otroki)

IDEJA ZA IZLET PO SLOVENIJI BREZ VSTOPNINE

KOBARID Z OKOLICO, SLAP KRAMPEŽ, SLAP SOPOTA, MALE SKALE, TOLMIN – SOČA, DIVJE JEZERO

Lazarjev mlin, Slap Sopota, Slap Krampež, Male skale

Se tudi ti sprašuješ kam na izlet po Sloveniji? Tole je bil eden izmed lepših izletov, kjer lahko vidimo veliko lepot, ki jih skriva Slovenija. Zato je to tudi dobra ideja za izlet po Sloveniji, za en dan.

LAZARJEV MLIN

Ko sva prispela v Kobarid, sva se odpravila do kraja Drežnica, kjer najdemo enega izmed bolj zanimivih slapov – slap Krampež. Parkirala sva ob cesti, pod previsnimi stenami Krna, kjer je bilo parkiranih že nekaj avtomobilov. V bližini je bil zelo lep Lazarjev mlin z urejeno okolico. Na srečo sva imela zelo lep sončen dan in je bilo vse skupaj videti pravljično. Spustimo se po potki, kjer najdemo lepo urejeno okolico, kjer teče reka in domuje znameniti Lazarjev mlin.

Lazarjev mlin, izlet po sloveniji
Lazarjev mlin

SLAP SOPOTA

Na izhodišču sva si v naravnem lijaku natočila vodo, ki priteče izpod gora. Vedno, ko najdeva kakšno točko, kjer je možno dobiti naravno vodo, jo izkoristiva. Odpravila sva se po označeni poti, kjer sva prišla do lokacije slap Sopota. Naredila sva nekaj slik, si umila obraz in se odpravila do naslednje lokacije, kjer je slap Krampež.

slap sopota, izlet po sloveniji
Slap Sopota

SLAP KRAMPEŽ

Pot do slapa je kratka in je res hitro dostopen. Slap Krampež naju je zelo očaral. Bila sta namreč dva slapa. Do enega je bilo potrebno nekaj plezanja, vendar nič kaj hujšega. Pot je urejena, in če le nimate prevelikega strahu pred višino, ne bo pretežka. Oba imata bazenček, kjer se brez problema tudi skopamo. Voda sicer ni poletno topla, je pa prijetno osvežilna. Sploh če kdaj pa kdaj prakticirate mrzle tuše. Midva sva imela to srečo, da sva bila popolnoma sama, zato sem se lahko brez problema tudi skopala.

Slap krampež, kopanje v mrzli vodi v kobaridu
Slap krampež

Ko sva se ohladila, sva splezala še do višjega slapu, ki je imel čudovit razgled. V primeru, da so pri spodnjem slapu ljudje, je veliko manjša verjetnost, da bodo tudi zgoraj. Tudi zgornji ima bazenček, kjer se lahko skopamo, čudovit pogled na naravo in na slap od vrha. Oba slapa sta primerna tudi za otroke, ki bi zagotovo uživali.

Slap krampež od zgoraj, kobarid
Slap krampež od zgoraj

Kratek video tega izleta po Sloveniji in nekaterih utrinkov (žal nisem uspela posneti več):

MALE SKALE (Razgledna točka)

Naslednja destinacija je bila razgledna točka male skale. Vse je zelo lepo označeno, zato lahko vsako destinacijo najdemo zelo hitro. Nekje 15 minut hoje (mogoče malo več?), je do te destinacije. Pot je enostavna in primerna tudi za ljudi brez kakšne večje kondicije. Ne pozabite na sliko s čudovitim razgledom ;).

razgledna točka male skale v kobaridu
Razgledna točka male skale

Tolmin, Soča, Divje jezero

TOLMIN – SOČA

Na poti nazaj sva se ustavila v Tolminu in si pripravila piknik ob Soči. Ni ga lepšega od čudovite zelenkaste Soče, dobre hrane in ptičkov, ki so nama delali družbo. Tokrat sva imela dovolj kopanja že v slapu Krampež, zato sva nekaj časa samo lenarila in opazovala čudovito naravo. Mivka nama je hranjenje malo otežila, ampak je mivko odtehtalo vse ostalo in nama pričaralo dobro vzdušje.

smaragdno zelena reka soča
Soča

Ko sva se najedla, sva šla raziskovat okolico. Ogledala sva si park, ki je narejen za izobraževanje otrok (opazovalnica, bivak …), nekakšno utrdbo, ki v resnici ne vem, kaj je predstavljala in lokacijo, kjer poteka oziroma so potekali slavni, festivali kot so: Metal days, Punk rock holiday, Overjam (Reggae) …

utrdba v tolminu
Utrdba (z malo truda, lahko neuradno pridemo tudi notri ;))

DIVJE JEZERO

Zadnja destinacija pa je bilo Divje jezero, ki je v resnici najkrajša reka in je videti kot čudovito jezero. To je reka Jezernica, ki se po 55 metrih izliva v Idrijco. Nahaja se približno 2 km južno od Idrije.

Divje jezero je nastalo zaradi kraških procesov in tektonskih sil. Jezero, ki je nastalo nad površjem, je voda, ki izhaja iz kraške jame, ki leži pod površjem. Količina vode v divjem jezeru, ki pod pritiskom izvira iz jame, vpliva na višino vodne gladine jezera. Po obilnem dežju lahko opazimo vodni stožec, ki spominja na vrenje. Ko pa je voda v jezeru bistra in mirna, lahko vidimo jamski vhod. Midva nisva videla ne eno, ne drugo. Definitivno pa bova ta izlet ponovila in morda imela več sreče ;).

Divje jezero v idriji
Divje jezero

Kljub temu, da sem veliko potovala, mi je Slovenija še vedno ena izmed lepših držav, ki skriva ogromno lepih kotičkov, kamot se lahko odpravimo na Izlet po Sloveniji.


Hvaležna ti bom za delitev mojega članka na socialnih omrežjih. Hvala za podporo 💜

Želiš prejemati nove vsebine? Zdravi recepti, potovanja, zdravi nasveti …

👇

Z LJUBEZNIJO
SANDRA ♥

Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

This Post Has One Comment

Dodaj odgovor