You are currently viewing Kako razumeti žensko?

Kako razumeti žensko?

Tale članek je zate, če si moški ali ženska, ki želi s pomočjo informacij videti, da ženske v resnici sploh nismo tako zakomplicirane, če le poznamo svoje delovanje in vzorce, ki se ponavljajo. Prednost tega je, da nismo niti en dan oziroma en teden enake. To naredi odnose veliko bolj zanimive in ne monotone. Verjamem, da bi ob tem imeli velik problem moški, ki iščejo enoličnost, ki jih v resnici ne more zadovoljiti. Vse, kar je monotono postane rutinsko.

Rutina je do neke mere sprejemljiva, vendar nam onemogoča polnost doživljanja življenja, užitek in rast.

JE, KAKO RAZUMETI ŽENSKO NAPAČNO VPRAŠANJE?

Morda … Vendar, če se želimo približati razumevanju, moramo poznati nekaj, kar nas naredi “ženske”.

In to, drage moje, so naši hormoni. Te hormoni nam tako onemogočajo 100 % delovanje vsak dan, kot nam omogočajo 200 % delovanje na druge dni. Imamo dneve, ko bi samo počivale, se razvajale in bi bilo najbolje, da nas vsi pustijo pri miru. Razen če nam kaj prinesejo ali pa pomagajo.

Druge dneve bi ustvarjale, se družile, kuhale, trenirale ali pa delale cele dneve.
Ženske imamo zaradi svoje intuicije veliko moč, ki gradi odnose, posel in družino. Ker pa teh svojih ciklov ne poznamo, smo lahko “tečne”, utrujene, nezadovoljne in prej kot ustvarjalne, destruktivne do sebe ter drugih. To je tudi razlog, zakaj je dobro poznati te svoje cikle.

Kako spoznati svoje cikle in s tem razumeti sebe?

Imamo dva načina. Eden je menstruacija in da poznamo svoj menstrualni cikel oziroma nihanje svojih hormonov. Drugi pa je ta, da vsak dan čim bolj poslušamo svoje telo.

Kako poslušati svoje telo in priti do tega, da za nas lenoba in odlašanje ne obstajata, sem pisala v tem članku malo nižje:

👉 KAJ, ČE TI POVEM, DA NE ODLAŠAŠ IN NISI LEN/A?

S tem ko razumemo sebe in svoj menstrualni cikel, to lahko razložimo tudi svojemu (potencialnemu) partnerju, ali ljudem okoli nas.

MENSTRUALNI CIKEL IN NIHANJE HORMONOV

Kaj sploh je menstrualni cikel?

Menstrualni cikel ni vedno enak, najpogosteje pa traja od 23 do 35 dni. Prvi dan menstrualnega cikla je prvi dan menstruacije. Menstruacija (krvavitev) običajno traja od 2 do 7 dni.

1.) FAZA 1 – MENSTRUACIJA

Ko se menstruacija začne, so hormoni dokaj stabilni in nizki, če jih primerjamo z ostalimi fazami menstrualnega cikla.

Če je menstruacija boleča, bodo prvi dnevi ali prvi dan najhujši. Hormoni v našem telesu povzročajo, da se zgornja plast maternične sluznice, ki se je nabrala v prejšnjem menstrualnem ciklu, lušči. Ob tem izgubljamo tudi hranilne snovi, ki so se nabrale v sluznici, ki so potrebne v primeru zanositve.

POČUTJE ŽENSKE

To je faza počivanja telesa, saj ženska s hranilnimi snovmi izgubi tudi nekaj energije. Ker je v telesu malo estrogena, nismo najbolj naklonjene pretiranemu “športanju”. Tudi progesteron je nizek in s tem naša sreča ter zadovoljstvo v življenju. Zato se v tem času včasih počutimo depresivne in melanholične. Vendar pa je to idealen čas za raziskovanje svojih globin. To je čas, ko je naša intuicija najmočnejša in je dobro, če si vzamemo čas zase, se razvajamo in se umaknemo v svojo “jamo”. Če nekaj v našem življenju ne “štima”, bo to čas, ko se bo pokazalo, oziroma nas bo to še bolj motilo.

V tem času nam ni toliko pomembno, kako smo videti navzven, vendar smo zelo ranljive za kakršnekoli opazke. Če smo ne sigurne, se bomo 100 x preoblekle in še vedno ne bomo zadovoljne. Če se svojega stanja ne zavedamo, bomo svojim moškim, ali ljudem okoli sebe, rekle marsikaj slabega, česar v resnici ne mislimo (no, vsaj čez nekaj dni ne bomo).

Kako nam moški lahko pomagate?

To je čas, ko potrebujemo največ ljubezni, varnosti in topline ali pa miru. Zdi se mi, da tukaj ni nikoli preveč. Moški nam lahko pomagate tako, da ste topli in romantični. Nam pokažete, da ste tukaj za nas, pospravite kaj namesto nas, nam skuhate kosilo. Ob tem je pomembno, da niste posesivni. Že tako imamo s seboj “dovolj notranjega dela” in ne prenesemo, dodatnih zadolžitev ter skrbi. To je čas, ko smo najbolj ne sigurne in nam bo všeč vsaka lepa opazka. Razveselilo nas bo, tudi če nam poveste, da smo tudi v tem stanju še vedno lepe. Najhuje bo, če nam govorite, kaj naj naredimo, ali pa izkazujete svoje nezadovoljstvo.

Kaj moški pridobite?

Ko v tem času dobimo vso to toplino, varnost in pomoč, smo vam za to neizmerno hvaležne. Ko se ta faza zaključi, boste vse to dobili 10 x povrnjeno 😉. Pomembno je vztrajati …

2.) FAZA 2 – PRIPRAVA NA OVULACIJO IN OVULACIJA

Jajčniki ob tem proizvajajo zrela jajčeca. Jajčeca vsebujejo s tekočino napolnjene mešičke – folikle. Vsak vsebuje po eno nerazvito jajčece. Ker folikli proizvajajo estrogen, se z naraščajočim številom foliklov, viša tudi estrogen. V tem času jajčece v enem izmed foliklov dozori. Estrogen poskrbi za to, da se obloga, ki je polna hranilnih snovi, v maternici in krvi debeli. Pojavi se lahko tudi močnejši izcedek.

POČUTJE ŽENSKE

To je teden, ki sledi po menstruaciji. Raven progesterona še vedno ni najvišja, zato naša sreča in zadovoljstvo še vedno nista na vrhu, je pa bolje kot med menstruacijo. Proizvodnja estrogena je tukaj zelo visoka, kar nas naredi malo bolj dejavne in vedno bolj družabne. To se zgodi, če smo v prvi fazi počivale, se razvajale ali pa so nam pri tem pomagali partnerji (Če smo znale skomunicirati, kaj potrebujemo, ali pa so si prebrali sami ;)).

Bolj gremo proti ovulaciji, bolj smo podobne moškim, saj se dviguje hormon testosteron. Smo tudi bolj osredotočene dejavne in srečne. Našle bomo rešitve za vse probleme in situacijo lažje videle z več kotov, kar je dobro izkoristiti tudi pri delu.

Kako ravnati kot moški?

To ni čas, ko smo pripravljene reševati vaše čustvene težave, saj smo zelo mentalno usmerjene. Težko vam bomo dale tolažbo in vas razumele. Naši nasveti bodo videti nekako takole: Ne cmeri se, ni tako hudo. Ali pa, ah to ni nič posebnega … Takšni se nam zdijo tudi naši “problemi”.

To je čas, ko smo pripravljene načrtovati in razmišljati. Še najbolje bo, če boste drzni in seksi. Ni potrebe po romantiki. Moški, izkoristite ta čas ;).

OVULACIJA

Jajčece se je sprostilo in se po jajcevodu premakne proti maternici (ker živi samo 24 ur, ima samo toliko časa, da je oplojeno). Tik pred ovulacijo in med ovulacijo je zato naša možnost za zanositev največja. Povprečni čas ovulacije, je nekje 14-i dan od prvega dneva menstruacije. Razlikuje se od cikla do cikla. Nekatere ženske čutijo bolečine ob ovulaciji, nekatere ne. Raven estrogena ob tem strmo pade, zato se ob tem lahko za kratek čas počutimo izčrpane in nemotivirane. Ti je tisti dan (ali dva), ki pride in bi ga najraje preležale v postelji.

Moški ob tem lahko ravnate podobno kot med menstruacijo. Oziroma naredite stvari namesto nas. Ženske, privoščite si počitek, svet se ne bo podrl, če en dan ne bo narejeno vse!

3.) FAZA 3 – PO OVULACIJI

Po ovulaciji se začne dvigovati hormon progesteron. Le ta poskrbi za dodatne obloge maternice, v primeru, da bi bilo jajčece oplojeno. Počasi se začne dvigovati tudi raven estrogena.

POČUTJE ŽENSKE

To poskrbi za to, da smo živahnejše, vesele in bolj zadovoljne. Želimo se družiti, smo aktivne, srečne in vse poteka lahkotnejše. Počutimo se lepše in smo tudi najbolj samozavestne. Če nam tukaj omenite, da kaj na nas ni najboljše, nam najverjetneje sploh ne bo prišlo do živega.

Kako ravnate moški?

Faza, ko smo emocionalne in najbolj empatične. Brez problema bomo prisluhnile vašim težavam in vas znale tudi motivirati. Zato je tudi idealen čas, da se pogovorita o določenih težavah, ki jih je ženska izpostavila v prejšnjih fazah, ampak se o tem ni mogla normalno pogovoriti. Ne, te težave niso izginile. V tem času jih bo ženska komunicirala na zelo lep način in veliko lažje bosta našla rešitev. Če se reševanja teh težav ne lotita, se bodo ponovile, poleg novih, ki se bodo pojavile.

S časom to lahko pripelje do podzavestne ali zavestne jeze na partnerja in odtujitve.

To je čas, ko tudi vi lahko skomunicirate, kaj potrebujete (masažo, čas zase, podporo …), ženska je v času dajanja in vam bo z veseljem ustregla. Sploh, če ste v prejšnjih fazah poskrbeli zanjo. Dober čas za prisotnega moškega, ki žensko pelje na večerjo, v kino, ali kaj podobnega. Zagotovo se bosta ob tem zabavala. V tem času nas ne ustavljajte, ampak dovolite, da delujemo, se zabavamo in norimo, če je to potrebno ;).

4.) FAZA 4 – PRED MENSTRUACIJO (PMS)

V sredini te faze začneta estrogen in progesteron strmo padati, če jajčece ni bilo oplojeno. Ne pozabimo, da sta ta dva hormona odgovorna za dobro počutje in delovanje.

POČUTJE ŽENSKE

Prvi del te faze je podoben prejšnji kreativni fazi, nekje na polovici pa se stvari začnejo obračati. Nekatere ženske dobijo občutljive dojke, so zaspane, jih napenja, so depresivne in razdražljive. Če so bile vse težave prej videti rešljive in je vajino življenje bilo podobno pravljici, se to zdaj obrne. Če si boste tukaj naložile preveč dela in druženja, vam bo vse odveč. Ker nas v tej fazi veliko bolj moti, je najbolje, da se lotimo pospravljanja ali čiščenja. To lahko poteka tudi samo v notranjosti. Če ne pa, adijo dolgo neuporabljene stvari ter oblačila.

Kako pri tem ravnati moški?

V tej fazi potrebujemo stabilnega, razumevajočega in prilagodljivega moškega. Zato to ni čas za sitnarjenje in podobno. Ženska ima tukaj že s seboj ogromno dela in potrebuje čas zase, da se umakne vase. Tukaj je tudi čas za stiskanje, božanje in kakšen dober film doma. Ne planirajte zabav, družinskih obiskov in podobnega.

ZAKLJUČEK

Zgoraj sem opisala cikle, ki niso nujno pri vseh do dneva natančni. To je samo nekakšno pomagalo, da lažje vidimo, kaj se dogaja z našim telesom. Po tem naj vsaka pri sebi opazuje svoje cikle, kaj se dogaja in kdaj. Prepričana sem, da je kar nekaj stvari, s katerimi se lahko poistovetite tudi vi. Moški, ki nas opazujete, in ženske, ki vse to doživljamo. S tem člankom bi rada pomagala ženskam, ki se zaradi teh sprememb preveč obremenjujemo in želimo od sebe (pre)več, tudi ko telo ali duša, potrebujeta počitek.


Za pogovor in vse nasvete, sem na voljo TUKAJ!  👈

Z LJUBEZNIJO
SANDRA ♥


Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉

Viri:

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor