You are currently viewing ZAKAJ IN KDAJ JE MEDITACIJA NEPOTREBNA?

ZAKAJ IN KDAJ JE MEDITACIJA NEPOTREBNA?

Zakaj in kdaj so meditacija ter vsa ostala orodja za “samopomoč” nepotrebni?

Kratek odgovor na to vprašanje lahko dobimo s pomočjo slavne misli: “There is no way to happiness – happiness is the way.” Ja, vsi smo to že 100x slišali in vsi že “razumemo”, kaj to pomeni. To je vse res, ampak ali to res živimo?

Nekaj je razumeti oziroma bolje rečeno, poznati stavke, ki smo jih slišali že tolikokrat, vendar jih redko res začutimo. Ujamemo se v misel, da to že poznamo in vemo, zato se v preprost stavek niti ne poglabljamo in ga ne začutimo. S tem ga ne moremo živeti in spraviti v vsakdanje življenje. Ravno zaradi tega se sprašujemo, kako biti srečen? Odgovor na to vprašanje nam ponovno da enak stavek: “There is no way to happiness – happiness is the way“.

KAJ TO V PRAKSI SPLOH POMENI?

To je najbolje razložiti s primerom meditacije. Ko je nekdo nervozen ali pa ima težavo in si želi biti srečen, mu po navadi damo že tolikokrat “prežvečeni” nasvet: Meditiraj!

NJEGOV CILJ JE BITI SREČEN IN POMIRJEN.

Naš nasvet ga pelje po daljši poti, do tega, kar si želi. Zakaj? Zato, ker mu dajemo orodje, ki je pomagalo mnogim ljudem, ki pa meditacije morda niso uporabljali v ta namen. Nekje smo slišali, da naj bi meditacija za to pomagala, ne vprašamo pa se, kaj si ta oseba sploh želi. Torej, že ko dajemo nasvet, se postavimo v problem.

Kaj bi bilo bolj prav?

Problem je, da ni pomirjen in ima težave. Želi si rešitev, da bi bil pomirjen ter srečen. Prvo vprašanje, ki ga taki osebi ali sebi postavimo je:

Kaj je tisto kar te dela srečnega oziroma kje se počutiš pomirjeno?

Ko dobimo odgovor na to vprašanje, je edini logičen in pameten nasvet: Potem počni točno to!

Prvo vprašanje, ki ga taki osebi ali sebi postavimo je, kaj je tisto kar te dela srečnega oziroma kje se počutiš pomirjeno? Ko dobimo odgovor na to vprašanje, je edini logičen in pameten nasvet: Potem počni točno to!

S tem ko človeku z določenim problemom damo samo še eno nalogo, ki naj bi pomagala mnogim, mu v resnici damo samo še en problem. Ta oseba ima verjetno toliko vsega, da mu meditacija lahko predstavlja samo dodatno breme. Poleg tega se bo vprašal, kako pa naj meditiram, kje naj meditiram in še ogromno novih vprašanj, na katere še nima odgovora. Zakaj bi torej nekomu, ki si želi preprosto rešitev “težav”, podajali nasvet za nekaj, kar mu sploh ne bo pomagalo?

Odgovor na to je lahko večplasten. Največkrat pa zato, ker ljudje radi delimo nasvete s svojih lastnih izkušenj ali še huje, z izkušenj nekoga drugega.

There is no way to happiness – happiness is the way

Če je sreča v danem trenutku, ko počnemo stvari, ki nas osrečujejo ali pa vsaj pomirjajo, zakaj potem ne počnemo teh stvari, ampak najdemo druge “rešitve”, ki nas sploh ne osrečijo, ampak nam predstavljajo samo pot do sreče, ne pa srečo zdaj.

KAJ REŠITVE IŠČEMO NA NAPAČNIH KONCIH!

1.) V prvem primeru iščemo rešitev ZNOTRAJ SEBE ✅, ko smo na primer nesrečni in nas osrečuje branje knjige ali gledanje filma, bi bila rešitev (happiness is the way), ravno to, da si v tej nesreči dam to, kar nas osreči. Torej branje knjige ali gledanje filma. Za to ne potrebujemo vedeževalke ali prijatelja, da nam pove, kaj je naš naslednji korak. Vprašati moramo samo sebe, ter poslušati.

2.) V drugem primeru pa iščemo rešitev ZUNAJ SEBE ❌ in sebi ne zaupamo. Sprašujemo prijatelje in iščemo odgovore pri raznih “duhovnih učiteljih”. Nesrečni smo in namesto da bi se samo vprašali, kaj nas ta trenutek osreči, gremo počet nekaj, kar naj bi nam prineslo srečo (saj jo je tudi drugim), v našem primeru meditiramo (v čemer sploh ne uživamo) in čakamo, da nam bo šele cilj prinesel srečo – torej, konec meditacije.

Ljudje si velikokrat kompliciramo preproste stvari zato, da nam ni treba biti srečni in se po možnosti raje pritožujemo, ker smo tega vajeni. S tem ko počnemo nekaj, kar mislimo, da nas bo osrečilo, se vrtimo v enem in istem krogu. Čakamo na srečo. Želimo si cilj, ki pa nikoli ne pride.

Zakaj bi torej počeli stvari, ki nam jih narekujejo drugi, “ker je to dobro za nas”, če že sami vemo, kaj potrebujemo, da smo srečni?

JE POTEM MEDITACIJA SLABA?

To ne pomeni, da je meditacija slaba in je ne smemo početi. Seveda ne! Meditacija je velikokrat res dobro orodje za ogromno stvari, vendar mora želja priti z notranjosti vsakega posameznika. Sama meditacija se mora zgoditi tako, da me ta trenutek meditacija osrečuje, samo zaradi tega, ker bom uživala v meditaciji in ne zaradi tega, ker se bom po meditaciji počutila bolje. Rezultat, ki ga želim, bo prišel po tem.

Meditiram, oziroma stvari počnem zato, ker me osrečijo ZDAJ, ko jih počnem in ne zato, ker me bo tisto PO TEM osrečilo. To je resnična sreča v vsakem trenutku, ki je ni konec. Vse ostalo je čakanje in iskanje sreče, kjer je ni.

Svetujem ti tudi tale članek: Kako biti srečen v trenutku?


 Za pogovor in vse nasvete, sem na voljo TUKAJ!  👈

Z LJUBEZNIJO
SANDRA ♥


Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉


Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor