You are currently viewing BIO ali EKO in kaj to sploh pomeni?

BIO ali EKO in kaj to sploh pomeni?

TA ČLANEK JE ZATE, ČE:

  • Te zanima razlika med BIO in EKO
  • Si tudi ti želiš zdrav življenjski slog
  • Ti veliko pomeni, kakšno hrano uživaš

RAZLIKA MED BIO IN EKO

Besedi BIO in EKO sta v bistvu sopomenki, zato med njima skoraj, da ni razlike. BIO pomeni, da je bil izdelek, uvožen iz tuje države, kot so: Avstrija, Nemčija, Italija in še nekatere druge. Postopek pridelave pa je podoben kot pri EKO. Poznamo tudi besedo Organsko (Organic), ki je niso sprejeli kot primerno za označevanje živil v Sloveniji.

EKOloško in BIOloško pridelana hrana

Dokler ni pred 100 let v kmetijstvo posegla agrarna industrija, je bilo ekološko kmetijstvo običajno oziroma edino. Ker smo v zadnjem letu v zelo velikem porastu EKO (ekološko) in BIO (biološko) predelkov, imam zate nekaj informacij, ki ti bodo dale malo širši pogled.

Pri ekološkem kmetovanju imajo živila visoko vsebnost mineralov, vitaminov in antioksidantov. Bolj prijazno je za živali in naravo.

To so živila, kjer ne sme biti prisotna uporaba:

  • Pesticidov (kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev)
  • Lahko topnih mineralnih gnojil
  • Gensko spremenjenih organizmov (GSO)
  • Različnih regulatorjev rasti ter antibiotikov (Rastni hormoni)
  • In raznih drugih dodatkov (Razen izjem, ki so na žalost vedno bolj pogosta)
  • Živali se morajo gibati na prostem najmanj 180 dni/leto
  • Prepovedana je reja kokoši v kletkah

Ker pa je čas pomemben, tudi pri tem kdaj določeno sadje ali zelenjavo pojemo, ko jo odtrgamo, je boljša izbira vedno lokalno in v tem primeru EKO. Zaradi svežine je kakovostnejša in vsebuje več hranil.

JE TOREJ ZDRAVO, KARKOLI KUPUJEM BIO ali EKO?

Če so to različni Bio keksi, ali podobna predelana hrana, je popolnoma vseeno ali vzamem navadne, cenejše ali dražje, – Bio/Eko. Slednji pomagajo zgolj naši slabi vesti in ne toliko zdravju. Definitivno pa je je dobro in bolj zdravo, kupovati ekološko predelano meso, sadje in zelenjavo.

Če se vsakodnevno prehranjujemo zdravo, nam kakšna pregreha tu in tam ne bo škodovala 😉. Sama se držim tega, da tudi “pregrehe” pripravim na čim bolj zdrav način. Vendar preden se lotimo tega, kdaj se bomo pregrešili, dobro postavimo temelje zdrave prehrane in se jih držimo.

ZAKLJUČEK

V najboljšem scenariju bi torej čim več hrane pridelali doma, kupovali pa od kmetov, ki jih poznamo in jim zaupamo. Vem, da to ni vedno mogoče, ampak že samo misel, da si to želimo, nas lahko v prihodnosti pripelje do tega.

P. S.: Spremembe se delajo počasi in brez prevelikega stresa.


Za vprašanja in sestavo jedilnika mi piši na:

📩 sandra@celosten.si

☎ 041743848


Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]


Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor