You are currently viewing ŽELODEC, ŽELODČNA KISLINA IN ABSORPCIJA HRANE

ŽELODEC, ŽELODČNA KISLINA IN ABSORPCIJA HRANE

Da se lahko lotim pekočega občutka po jedi, zgage in ostalih nadlog, bom sprva na kratko opisala prebavni sistem.

PREBAVNI SISTEM

Prebavni sistem je sestavljen iz organov, katerih funkcije vključujejo prebavo, hranila, absorpcijo, odstranjevanje odpadnih snovi in nastanek blata.

Prebavni trakt sega od ust in vse do anusa. Najpomembnejši deli prebavnega trakta v smislu funkcij so požiralnik, želodec in dvanajstnik v zgornjem delu prebavil in tešče črevo (jejunum), vito črevo (ileum), debelo črevo in rektum v spodnjem delu prebavnega trakta.

Prebavni sistem vključuje tudi slino, žleze, trebušno slinavko, jetra, vranico in žolčnik. Vsaka s svojo lastno vlogo pri prebavi.

Glavna naloga prebavnega sistema je razgraditi hrano in absorbirati hranila iz tankega črevesa v krvožilni sistem.

Prebavo lahko v grobem razdelimo na dve funkcionalni fazi:

  • Mehanska prebava (hrana se z žvečenjem razbija na manjše koščke)
  • Kemična prebava (encimi razgradijo hrano na molekule)

Pomen žvečenja hrane za absorpcijo hranil je pogosto premalo upoštevana. Če jemo počasi in hrano dobro prežvečimo, to ustvari večji občutek polnosti (sitosti). Povečana je tudi absorpcija hranil.

Druga pomembna funkcija prebavnega sistema je “vzdrževanje” obrambnega sistema telesa pred patogeni.

DELI PREBAVNEGA SISTEMA

ŽELODEC

Želodec je med požiralnikom in dvanajstnikom, v zgornjem levem kotu trebušne votline, takoj pod diafragmo.

Želodec vsebuje dve mišici zapiralki, ki nadzorujeta prostornino in gibanje vsebine želodca. Spodnja požiralka zapiralka in pilorični sfinkter (mišica zapiralka), ki dovoljuje masi hrane, da vstopi v dvanajstnik.

Kapaciteta praznega želodca odraslega je 75 mililitrov. V katerega spravimo približno liter hrane. Kapaciteta želodca sicer znaša približno 2,5 litra tekočine.

ŽELODČNI SOK – ŽELODČNA KISLINA

Človeški želodec je zelo kisel. pH je okoli 1,5 do 2 (vzdržuje ga klorovodikova kislina). Želodec izloča želodčni sok, ki vsebuje hormone in encime, potrebne za prebavo. Klorovodikovo kislino za razgradnjo hrane in intrinzični faktor (dejavnik) (IF), potreben za absorpcijo vitamin B12. Kislost želodčnega soka uničuje škodljive mikroorganizme prisotne v hrani.

Vendar pa mnogi trpijo za pomanjkanjem proizvodnje klorovodikove kisline zaradi stresa, slabe prehrane in številnih škodljivih kemikalij. To je lahko velik problem.

HIPOKLOROHIDRIJA (nizka raven klorovodikove kisline)

Pomanjkanje “želodčne kisline”, onemogoča dobro absorpcijo hranil, kar privede do pomanjkanja hranil ter različnih bolezni. Osteoporoza, želodčni rak, okužbe, alergije …

PREVEČ ALI PREMALO?

Največji problem je, da so simptomi zmanjšane in povišane želodčne kisline skoraj enaki. Refluks, zgaga, pekoč občutek v požiralniku po jedi lahko kažejo na premalo želodčne kisline. Čeprav po navadi mislimo, da je imamo preveč in začnemo jemati različne zaviralce, ki pa stvari samo še poslabšajo.

Dolgoročna uporaba zaviralcev kisline povzroča anemijo (zmanjšanega števila rdečih krvničk (eritrocitov) in/ali zmanjšane koncentracije hemoglobina v krvi), pomanjkanje vitamina B12 in razraščanje bakterij želodca ter črevesja.

KAKO UGOTOVIMO, ALI IMAMO PREVEČ ŽELODČNE KISLINE ALI PREMALO?

Obstajajo testi, ki jih lahko naredite doma. Ko smo v dvomih in v resnejših težavah, se je vedno dobro posvetovati z zdravnikom.

TEST S SODO BIKARBONO

Takoj zjutraj, na tešče zmešajte 1/4 čajne žličke sode bikarbone v malo manj kot 2 dl vode in spijte. Če se vam bo v dveh do treh minutah spahnilo, je imate verjetno dovolj, če pa se vam še po petih minutah ne bo, je imate premalo. Če se vam začne takoj spahovati in ne preneha, je imate morda preveč. Ta test ni 100 % zanesljiv.

PREMALO ŽELODČNE KISLINE – Kako ukrepati

1.) BETAIN HCL (hidroklorid)

Dopolnilo in nadomestilo želodčne kisline. Ob (pred) visoko beljakovinskemu obroku vzamemo eno kapsulo HCL-ja in opazujemo. Če po obroku ne čutimo ničesar, pomeni, da imamo želodčne kisline premalo in lahko drug dan vzamemo dve kapsuli. V primeru, da v želodcu začutimo rahlo pekoč oziroma topel občutek, pomeni, da je želodčne kisline preveč. Zmanjšamo količino kapsul.

Tega nadomestila ni priporočljivo uživati, če imate rane na želodcu, gastritis, ste na zdravljenju z nesteroidnimi antirevmatiki oziroma imate druge zdravstvene težave želodca. Ne sme se uživati ob zdravilih za zaviranje želodčne kisline ali v primeru, da imate potrjeno previsoko želodčno kislino.

2.) LIMONIN SOK

15 minut pred obrokom popijte 1 dl vode s sokom, polovice sveže iztisnjene limone. Želodčna kislina se bo naravno počasi okrepila.

3.) JABOLČNI KIS

Žlico presnega, neprečiščenega jabolčnega kisa dodajte v 2,5 dl vode. Spijte 15 minut pred obrokom. S časom lahko dodate še eno žlico. Želodčna kislina se bo počasi okrepila.

PREVEČ ŽELODČNE KISLINE – Kako ukrepati

Obstaja zdravljenje z zdravili, o katerih se posvetujte z osebnim zdravnikom.

Kako si pomagamo sami?

Izogibamo se hrani, ki draži želodec (mastna, začinjena, orehi, sladice …). Uživamo manjše obroke, 4 do 5 na dan. Ne jemo 3 ure pred spanjem. Ne telovadimo po jedi, ne kadimo, pijemo kave, pravega čaja, alkohola in čim manj stresa.

Lahko uživamo vitamin A, E in cink, saj povečuje nastanek snovi, ki jo telo izloča za zaščito želodčne sluznice. Poskusimo lahko tudi z glutaminom, lanenim sokom in sokom aloje vere.


Hormoni in funkcija v želodcu

GASTRINSpodbuja nastajanje klorovodikove kisline in poveča gibanje želodca
HISTAMINPrispeva k uravnavanju želodčne kisline preko receptorjev H2
KOLECISTINOKININOmeji praznjenje želodca
SOMATOSTATINZavira izločanje gastrina, sekreina in histamina v želodcu.
> Upočasni prebavo
OD GLUKOZE ODVISNI INZULINOTROPNI POLIPETIDI (GIP)Zavira izločanje klorovodikove kisline in zmanjšuje gibanje želodca
ENTROGLUKAGONZavira izločanje klorovodikove kisline in zmanjšuje gibanje želodca
LEPTINUravnava apetit
GRELINStimulira apetit in spodbuja praznjenje želodca

Encimi in druge spojine ter funkcije v želodcu

PEPSINRazgrajuje beljakovine v peptide
LIPAZARazgrajuje maščobe v maščobne kisline
INTRINZIČNI FAKTOR (IF)Veže se na vitamin B12 in pospešuje njegovo absorpcijo v tankem črevesju
MUCINSluz, ki ščiti želodčno sluznico pred poškodbami
ŽELODČNA LIPAZARazgrajuje maščobe v maščobne kisline

ZAKLJUČEK

Zelo dobro na prebavo ter želodec vplivajo Tesla Skalarne terapije. Več o njih si lahko prebereš spodaj (Klikni na sliko):


Za vprašanja in sestavo jedilnika mi piši na:

📩 sandra@celosten.si

☎ 041743848


Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉


VIRI:

  1. https://sl.wikipedia.org/wiki/Prebavna_cev
  2. SLIKA 2: https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/gastric-problems-and-diabetes.html
  3. https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelodec
  4. https://www.lek.si/sl/skrb-za-zdravje/anemija/
  5. https://www.pomurske-lekarne.si/tocka-zdravja/prekomerno-izlocanje-zelodcne-kisline

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor