You are currently viewing Kaj pa meso? Ekološko, konvencionalno…

Kaj pa meso? Ekološko, konvencionalno…

ALI IN KAKŠNO MESO JE SPLOH ZDRAVO?

Tako kot ne moremo posploševati, da je samo meso slabo ali dobro, ne moremo posploševati, da je meso enako zdravo ali slabo za vse. Količina, zdravje in uživanje mesa je odvisna od vsakega posameznika. Res pa je, da je ena stvar enaka:

1. Industrijsko goveje/telečje meso 

Ni zdravo za nikogar, ne za nas, ne za okolje. Neetično oskrbovanje živali je kruto in poslabša kvaliteto mesa. 

Vsebuje mikotoksine in pesticide poceni žit, s katerimi so hranjene živali. Lahko vsebuje ostanke sintetičnih rastnih hormonov, antibiotikov in težkih kovin. Veliko je tveganja, da krave razvijejo okužbe, ki jih zdravijo z antibiotiki, le te pa ostanejo v mesu.

To je meso, ki ni zdravo za nikogar, saj ni zdravo samo po sebi.  


2. Ekološko (Bio) goveje/telečje meso

Je organsko vendar še vedno hranjeno z žiti. Prednost je, da ni pesticidov, antibiotikov ali rastnih hormonov. Vseeno lahko vsebuje mikotoksine z žit. Nizka vsebnost hranil. Še vedno velika vsebnost omega 6 maščobnih kislin, katere povzročajo vnetja.

Kljub vsemu je to še vedno boljša izbira kot prva, a vseeno ne veliko boljša. Hofer ima Bio mleto meso in piščanca.

3. Ekološko goveje/telečje meso pašne reje (Na koncu, 8-10 tednov hranjeno z žiti)

Meso krav, ki so večino življenja hranjene s travo, vendar na koncu vseeno z žiti. 10 tednov hranjenja z žiti zmanjša vsebnost hranil in poveča vsebnost omega 6 maščobnih kislin. Vseeno je bolj etično in boljše za okolje. 

4. Ekološko goveje/telečje meso pašne reje 

Govedo, ki je pozimi hranjeno s silažo in senom, ostalo leto s svežo travo. Visoka vsebnost hranil in protivnetnih maščobnih kislin. Nič antibiotikov, hormonov ali pesticidov. Dobro za okolje.

To je definitivno najboljša izbira mesa, ki se včasih v ceni niti ne razlikuje od prejšnje, ali celo prejšnjih dveh. Terja samo nekaj raziskovanja, da ga najdemo. Če ga kupujete direktno od kmetov, je meso ugodnejše. Za lažji začetek, sta tukaj dva: Ekološka kmetija Jenšterle in Eko kmetija Kršinar.

V primeru, da pozna kdo še kakšnega, bom vesela komentarja👇 😉.

ZAKAJ TOREJ EKOLOŠKA PAŠENA ŽIVINA?

  • Do 3x več hranil
  • Velika vsebnost kvalitetnih maščob
  • Nizka vsebnost toksinov
  • Dobro za okolje
  • Etična reja

Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉


VIRI:

  1. https://www.kis.si/Mikotoksini/
  2. http://www.health.gov

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor