You are currently viewing KAKO LEPOTA VPLIVA NA ZDRAVJE IN PREHRANA NA LEPOTO?

KAKO LEPOTA VPLIVA NA ZDRAVJE IN PREHRANA NA LEPOTO?

ZAKAJ JE PRI TEKMOVANIH KONJIH IN RODOVIŠKIH ŽIVALIH TAKO POMEMBNA PREHRANA MAME, PRI LJUDEH PA NA TO POZABLJAMO?

Ko se rodi konj z nesimetričnimi nogami, je prvo vprašanje ki ga veterinar postavi lastniku: Kako se je prehranjevala njegova mama? Se zgodi enako v porodnišnici, ko se rodi otrok, ki nima popolne simetrije, ima bolezen ali kaj podobnega? Verjetno tega od zdravnikov ne slišimo zaradi nabitosti čustev ob porodu in obrambe novopečenih mam, ki ne želimo slišati, da smo same krivi za posledice, ki jih bo nosil naš otrok. Ne povsem, vseeno pa je prehrana velik del tega. Zato se zdravniki pretvarjajo, da so okvare ob rojstvu in druge razvojne malformacije neizogibne.

Zanikanje pomembnost prehrane in hranil se pokaže tudi kasneje v življenju, ko pridemo do različnih težav kot so: Skolioza, malformacije sklepov, bolezni zob, anevrizem, avtizem, shizofrenija in tako dalje.

PRAVILNA PREHRANA IN DOVOLJ HRANIL?

Prehrana mame je zelo pomembna pred in med nosečnostjo. Vplivamo lahko na lepoto otroka (simetrije, ki jih naši možgani prepoznajo kot prijetne), velikost otroka, zdravje in močne kosti.

K zdravju in lepoti lahko doprinesemo z odsotnostjo toksinov, barvil in drugih škodljivih snovi, kot tudi s prisotnostjo dovolj hranil, ki jih dobimo z različnih virov.
Pomembno je vedeti, da naprimer različni deli mesa vsebujejo različna hranila. Dolgo časa je veljalo, da je bolj zdravo jesti suho meso, brez masti in kože. Izogibati smo se začeli tudi drobovini in podobnim. Iz mesa smo s tem izločili ogromno nujnih hranil, ki jih potrebujemo za naše zdravje. Za lepo kožo, lase, nohte, zdrave sklepe in seveda zdrave otroke!

S tem smo skompenzirali našo simetrijo, lepoto in pravilna razmerja, ki pa seveda niso pomembna samo zaradi lepote. Manj privlačne obrazne poteze so tudi manj fukcionalne. Otroci z podoptimalno strukturo lobanje, lahko dobijo očala ali pa potrebujejo operacijo ustne votline, ki jo otroci z optimalno strukturo ne.

Primer:

  1. Ozek nosni prehod draži sluznico in povečuje možnost za rinitis in alergije.
  2. Ko je dihalna pot na zadnji strani grla nepravilno oblikovana, otrok lahko trpi zaradi spalne apneje, ki možganom onemogoča dostop do dovolj kisika, za razvoj normalne inteligence.

KAJ PA ČE IMAM DOBRE GENE?

Ljudje z dobrimi geni (ljudje katerih starši in stari starši so jedli zdravi hrano z dovolj hranili) naivno mislimo, da lahko jemo karkoli in delamo karkoli, pa to ne bo imelo nobenih posledic. Na žalost se motimo, saj jih bodo čutili naši otroci in s tem tudi mi. Velikokrat jih v starejših letih čutimo tudi sami.

Atleti in zvezdniki reflektirajo to simetrijo, ki je rezultat genetskega bogastva. Pravilne asimetrije na telesu in manj težav, športniku omogočajo boljše rezultate.

KAJ SPLOH JE LEPOTA?

Verjetno je to tema, ki se je v resnici ne želimo kaj preveč dotikati. Želimo verjeti, da smo lepi vsi in ja to seveda drži! Vsak ima svoje posebnosti in svojo notranjo ali zunanjo lepoto. Vendar pa obstajajo razmerja v katere so verjeli že stari grki, ki bodo narekovala našo privlačnost, zdravje in uspeh. Da do tega nismo ignorantni je pomembno zato, ker na ta razmerja lahko vplivamo. Morda ne tako pri nas samih, kot pri naših otrocih.

Lepoto se da razložiti tudi s števično formulo (zlati rez). Subjektivno je definirana kot: “Lepota ni le vizualna izkušnja. To je značilnost, ki očesu, ušesu, intelektu, estetski sposobnosti ali moralnemu občutku zagotavlja zaznavno izkušnjo. Je lastnost, ki daje užitek, pomen ali zadovoljstvo našim čutom.”

Dr. Stephen Marquartdt je lepoto opredelil kot: “Kakovost ali kombinacija lastnosti, ki zaznavalcu vzbudi močno pozitivno čustvo in visoko stopnjo privlačnosti.”

William Sheakspeare je povzel: “Lepota sama po sebi prepriča oči človeka, brez sogovornika”

Ne glede na to koliko si zatiskamo oči je lepota v našem svetu pomembna. Z zgoraj napisanim lahko vidimo, da to ni samo zaradi žensk in moških z naslovnic ali filmskih igralcev, ki vplivajo na to, kaj je lepota. Lepota je samo še en fenomen, ki jo lahko raziskujemo, analiziramo in razumemo. Tako kot tudi gravitacijo in se je ne da zanikati. Obstajajo razmerja, ki so našim možganom prijetnejša.

Lepota nam lahko ogromno pove o naši genetski zgodovini, naših telesih in zdravju.

Tako kot je znano, da je dobro kupiti rodovniško žival, saj s tem dobimo čim bolj pravilna razmerja in ima žival zelo malo težav z zdravjem, na žalost ni znano, da enako velja za ljudi.

Plastični kirurg Dr. Stephen Marquardt je naredil model popolnega obraza:

Več o tem kaj jesti in kaj izločiti izveste na mojem blogu.


Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]


VIRI:

  1. /https://www.beautyanalysis.com/research/perfect-face/facial-masks/
  2. http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/sola/2006/ura/lipnik/html/zlati%20rez.pdf
  3. https://medically-no-nonsense.com/what-is-the-formula-for-beautiful-face/

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor