You are currently viewing ALI VEŠ?! Čokolada je tako zdrava kot sadje

ALI VEŠ?! Čokolada je tako zdrava kot sadje

To, da je čokolada tako zdrava, kot sadje se sliši skoraj nemogoče. Pa vendar … je.

Medtem ko poslušamo, da bi morali jesti več sadja in zelenjave, bi bilo treba pojesti tudi več temne čokolade. Raziskave kažejo, da je čokolada lahko enako dobra kot sadje. V testih, ki so primerjali temno čokolado s sadnimi sokovi iz borovnic in granatnega jabolka, je bilo ugotovljeno, da je temna čokolada višja pri antioksidantih, ki se borijo proti boleznim.

Vendar pa je za največjo korist najbolje izbrati temno čokolado in ne mlečne, saj mlečna čokolada vsebuje dodaten sladkor in je veliko bolj predelana, kar zmanjšuje koristi za zdravje.

Kako izbrati zdravo čokolado, kakšne pozitivne lastnosti lahko ima in katera to sploh je?!

THEOBROMA CACAO

Latinsko ime za čokolado pomeni, “Hrana bogov”, z razlogom ;). Čokolada ima ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje in telo, če izberemo čisto, temno čokolado, brez toksinov in plesni. Le ta nima NOBENE zveze z mlečno čokolado in različnimi pralineji, ki niso zdravi tudi, če imajo v sebi nekaj odstotkov pravega kakava (Podobno kot margarina, ki ji dodamo omega 3 maščobe, je še vedno škodljiva za naše zdravje). Govorila bom o čokoladi, ki ima vsaj 70 %, še bolje vsaj 80 % kakava.

Pozitivne učinkovine

Kar nam je že znano, je to, da čokolada vpliva na možgane s pomočjo hormonov sreče. Povzroča sproščanje serotonina, dopamina in endorfinov. Tako kot kava, je tudi čokolada močan vir polifenolnih antioksidantov, ki se borijo proti škodljivim prostim radikalom in sčitijo naše mitohondrije.

Kar pa je malo manj znano je to, da izboljša pretok krvi, kognicijo in dela koristne spremembe s črevesnimi bakterijami.

Nekaj najpomembnejših prednosti čokolade (poleg okusa):

  • Izboljša in dvigne razpoloženje
  • Zmanjša apetit [1]
  • Pomaga za zdravje srca in ožilja
  • Lepša koža in zaščita pred soncem
  • Zmanjšuje vnetja v telesu
  • Je probiotik

Kaj pa kofein?

Čokolada vsebuje molekulo teobromin. To je primarni alkaloid, ki ga najdemo v kakavu in je odgovoren za več pozitivnih učinkov. Eden izmed njih je podoben vplivu kofeina.

PREDNOSTI TEOBROMINA

Spodbuja enakomerno energijo: Medtem ko spodbuja energijo v telesu, ne vpliva na centralni živčni sistem – zato so njeni učinki bolj nežni. Občuti se kot dobro počutje. Ker se dlje zadrži v telesu, ta energija traja več časa.

Boljše kognitivno delovanje: Za neposredne kognitivne učinke čokolade, sta odgovorna predvsem kofein in teobromin. 

Priporočljiva dnevna količina je 20 g. To sta dve tablici temne čokolade. Študije so pokazale, da je tudi 45 g kakovostne temne čokolade na dan izboljšalo holesterol, brez kakšnih slabih stranskih učinkov.

KATERA ČOKOLADA?

Kljub temu da imamo v Evropi boljšo zakonodajo glede hrane, lahko čokolada tudi zaradi načina predelave vsebuje mikotoksine in plesni. Zelo kakovostna je Lindt čokolada.

Svetujem, da jo po odprtju hranite v hladilniku.

Ja, sedaj imaš odprte roke, da čokolado ješ brez slabe vesti 🤩!

Preberi tudi:

> 11 najbolj hranljivih jedi na planetu (Čokolada je ena izmed njih!) <


Za vprašanja in sestavo jedilnika mi piši na:

📩 sandra@celosten.si

☎ 041743848


Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉


  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3302125/#!po=22.7273
  2. http://www.health.gov

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor