You are currently viewing Ko me nekdo spravi v neprijetno situacijo!

Ko me nekdo spravi v neprijetno situacijo!

Kaj pomenijo stvari, ki jih težko povemo drugim in se jih sramujemo?

Kolikokrat nas je sram ko oseba, ki ji zaupamo, nič hudega sluteč, pred drugimi pove nekaj o nas, kar ne želimo, da sliši kdo drug? V nas se zbudijo občutki sramu in najraje bi se nekam pogreznili. V sebi, ali naglas se jezimo na to osebo, kako je lahko kaj takega sploh povedala, “če ve”, da je za nas to nekaj kar ne sme slišati nihče drug.

Zakaj ta oseba to sploh pove?

Kaj se tukaj v resnici dogaja. To kar smo povedali tej osebi muči samo nas. Močni občutki, ki jih pri tem doživimo so samo naši. S tem ko smo to povedali se nam zdi, da ta oseba razume kaj doživljamo. Vendar ne mora vedeti kako močna travma je to za nas in si niti ne predstavlja kaj čutimo. Lahko samo poskuša, če ji res dobro razložimo iz kje to prihaja.

Vendar največkrat še sami ne vemo in to povemo samo zato, ker nam to olajša te grozne občutke vsaj za majhen procent. V resnici še nismo dovolj pogumni oziroma še ne zmoremo začutiti vseh teh občutkov. Vseeno pa nas to tako zelo muči, da nam je lažje, če to povemo nekomu naprej.

Kje je resnica

V resnici hrepenimo po tem, da bi to izvedel cel svet, vendar se bojimo obsojanja. Vse kar si želimo je to, da bi to vedeli vsi in bili z nami sočutni. Želimo si, da bi nas sprejeli ne glede na to kaj smo naredili ali delali. Nismo znali drugače in to si s sočutjem rabimo priznati. Do otroka v sebi, ki takrat ni znal ravnati drugače. Tako nam tudi drugi lahko izkažejo sočutje.

Kaj delamo s skrivanjem tega?

S tem ko mislimo, da nekaj skrivamo pred drugimi v resnici to poskušamo skrit pred sabo. Pred težkimi občutki gnusa, ki jih ob tem (ob)čutimo. Zaradi teže občutkov si ne moremo dovoliti, da bi to vedel še kdo in nas na to spominjal. To bi poglobilo naše občutke, ki jih želimo skriti ter s tem ne občutiti.

Vendar ostajajo v nas in so odvečna prtljaga, ki nam otežuje vsakodnevne aktivnosti ter gibanje – srečno in pomirjeno življenje. Ko mislimo, da nekaj skrivamo pred drugimi to skrivamo samo pred seboj. Ponavadi se take stvari drugim niti ne zdijo tako hude kot nam. Morda se jim zdi nenavadno ali nesprejemljivo tisti trenutek. Vendar naslednji trenutek to pozabijo ali pa se jim zdi zabavno. Sami ob tem nimajo nobenih negativnih občutkov in se jim zato to ne zdi nič takega.

Kako naj se znebim te prtljage?

Počasi. Pomembno je, da ne delamo stvari na silo. Če se z nečim ne počutimo dobro in nas misel na to da bi povedali straši, je bolje, če se malo počakamo. Naše telo točno ve na kaj smo pripravljeni in koliko občutkov lahko občutimo naenkrat. Več o tem sem napisala TUKAJ (Del sebe, ki ga še ne poznaš).

V PRIMERU, DA OB TEM POTREBUJEŠ POMOČ, SEM TI NA VOLJO TUKAJ:

 

Z LJUBEZNIJO
SANDRA ♥

 

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor