You are currently viewing Kako biti v trenutku?

Kako biti v trenutku?

Kdo lahko reče kam gremo? Kdo lahko ve kaj se bo zgodilo naslednji trenutek?

Nihče!

Zakaj potem polno skrbi, napovedovanj in tako dalje? Ljudje se bojimo neznanega in si zaradi tega želimo izrisati svojo prihodnost, ki je v resnici nepredvidljiva in ni nikoli tako kot si zamišljamo. Edino kar lahko vemo je to, da se bodo ponavljali moji občutki, kar je tudi edino kar lahko usmerjam. Vse ostalo se bo zgodilo “samo od sebe” in ne potrebuje popolnoma nobene kontrole.

Ko me skrbi, da bo prišlo do “problema” – enkrat v prihodnosti, je to popoln nesmisel. Nihče ne more vedeti kaj se bo zgodilo naslednji trenutek! Kaj točno bo, bomo vedeli šele ko pridemo do tja. Kolikokrat ste predvidevali stvari in se pripravljali na nekaj, na koncu pa je bilo vse drugače?

Zamujen trenutek

Vsakič ko gledamo naprej ali nazaj se oropamo za dragoceni trenutek, ki smo ga zaradi tega zamudili. Res, da bo prišel naslednji in naslednji, vendar je čas, da enega začnemo živeti! V nasprotnem primeru jih bo zmanjkalo 😉

Kaj sploh pomeni biti v trenutku?

Biti v trenutku pomeni, začutiti vsako sekundo, ki gre mimo. Kako to začutimo? Za lažjo predstavo bom napisala kako od trenutka zbežimo. Torej, omenila sem že, da vsakič ko razmišljamo o preteklosti ali prihodnosti nismo v trenutku. V trenutku nismo niti, ko se zamotimo s televizijo, hrano ali čem drugim. Vsako stvar lahko počnemo tako, da smo 100% prisotni ali pa ne. Pomislite kdaj ste nazadnje pojedli obrok, da ste ob tem bili pozorni na vsak grižljaj, teksturo, okus… Ponavadi zraven pogledamo kakšno kratko serijo, tipkamo po telefonu, ali pa se zamotimo s prijateljem.

S tem ni nič narobe, dokler se ne začnejo dnevi, ko se vseh teh čustev, ki smo jih pridno tlačili (nismo bili v treutku z njimi), nabere toliko, da smo nervozni, ne spimo, se jezimo, imamo panične napade in še kaj drugega. Ogromno “novodobnih” bolezni obstaja samo zato, ker nismo v trenutku. To pomeni, da vsako sekundo nismo v svojem telesu in polno občutimo. Dobra in slaba čustva. Nekatera so prerastla že v občutke, zaradi česar potrebujemo stalno zamotitev, da ne čutimo teže, ki se je nabrala v telesu.

Kaj torej delamo s tem, ko preveč delamo, se družimo, jemo ali se kako drugače zamotimo?

Bojimo se občutiti vsa čustva ter občutke, ki jih nosimo v sebi. Čustva so pomembna, saj nam vsak trenutek kažejo kaj je za nas dobro in kaj slabo. Če tega ne čutimo, delamo stvari, ki nam niso všeč in nas ne osrečujejo. V nas nastaja konflikt, ki s časom preraste v “bolezen”.

Tukaj pride na vrsto meditacija. Eden izmed ciljev meditacije je prav ta, da se naučimo biti v trenutku z vsemi svojimi čustvi. Meditacija lahko pomeni tudi sprehod v gozd, kjer ne razmišljamo o vsem kaj je bilo ter kaj bo, ampak se samo prepustimo vonju narave. Poslušamo živali in opazujemo okolico. Vsakič ko opazite, da ste zaplavali z mislimi se počasi vrnite nazaj. V začetku bo to morda težko, ampak z vajo bo postalo enostavno. To boste potem lažje prenesli v vsakodnevno življenje ter opravila.

P.S.: Partnerji vam bodo hvaležni, saj bodo opazili vašo prisotnost, ko boste čas preživljali skupaj ;). Pa smo že pri eni izmed stvari za lepe odnose ;)!

 Za pogovor in vse nasvete, sem na voljo TUKAJ! 😉

Z LJUBEZNIJO
SANDRA ♥

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor