Osso buco v paradižnikovi omaki

Osso buco v paradižnikovi omaki


Težavnost: 10 %

Čas priprave: 10 min

Čas pečenja: 2 do 2,5 h

Količina: 2000 g



Paleo | Brezglutensko | Brez laktoze


Ena izmed mojih ljubših jedi je definitivno osso buco. Pripravim ga v 5 do 10-ih minutah in pustim v pečici, da se speče. Čeprav je recept zelo preprost, je to ena izmed bolj okusnih jedi, ki jo lahko pripravite tudi, ko imate goste. Zelo težko je narediti kaj narobe. Pripravimo ga lahko za več obrokov.

Aja, če še niste preizkusili kostnega mozga, potem je to idealna priložnost. Vem, da ga boste oboževali. Poleg tega pa je kostni mozeg tudi ena izmed bolj hranljivih zadev. Preberi več spodaj v uporabno 👇. Ker vsebuje veliko kalorij, ga jejmo po zdravi pameti in ne na tone ;). Svetujem meso pašne reje.

 Pečemo 2 do 2,5 ure, na 180 °C (Kost odstopi od mesa)

Sestavine za 6 oseb (ali več porcij)

  • 6 kosov telečjega osso buco (cca 1,5 kg)
  • cca 300 g jušne osnove (lahko vode)
  • *400 g konzerve paradižnikov (lahko sveži)
  • 250 g korenja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • Sol/Poper

OPCIJSKO:

  • Manjši kos ingverja (olupljen)
  • Malo olivnega olja
  • Peteršilj, kurkuma
  • Lovorjev list
  • *2 stroka česna (lahko posušen česen)

*Sestavine, na katere smo pogosto preobčutljivi. Lahko jih izpustimo ali zamenjamo.

Priprava

  1. Korenje umijemo, mu odrežemo konce in ga postavimo v posodo za pečenje. (Če nimamo pokrite posode, lahko uporabimo alu folijo);
  2. Na korenje postavimo telečji osso buco in ga zalijemo z jušno osnovo ter paradižniki;
  3. Dodamo vse ostale sestavine, pokrijemo in pečemo cca 2,5 h, na 180°C. Toliko, da meso odstopi od kosti in je popolnoma mehko.

P.S.: Recept je dober tudi v primeru, ko uporabimo samo jušno osnovo in izpustimo korenje ter paradižnike.

Dober tek!

Hranilna vrednost:

Osso buco (brez kosti)
Ime hranilaMerska enota Hranilna vrednost na celoten izdelek Hranilna vrednost na 100
ˇˇ2000 g (Brez kosti)100 g
KalorijKcal2,241.68112.1
Maščobg86.014.3
Ogljikovi hidratig62.373.1
Sladkorg27.991.4
Vlaknineg11.040.6
Proteinig297.3914.9
Pepelg20.561.0
Škrobg12.580.6
Saharozag11.850.6
Glukozag1.680.1
Fruktozag2.190.1
Laktozag0.000.0
Maltozag0.000.0
Alkoholg0.000.0
Vodag1,131.3756.6
Kofeinmg0.000.0
Teobrominmg0.000.0
Galaktozag0.000.0
Kalcijmg399.1220.0
Železomg23.921.2
Magnezijmg416.1820.8
Fosformg2,389.90119.5
Kalijmg3,829.01191.5
Natrijmg3,619.71181.0
Cinkmg52.962.6
Bakermg1.470.1
Fluormcg8.780.4
Manganmg1.610.1
Selenmcg210.1210.5
Vitamin AIE41,796.232089.8
Retinolmcg0.000.0
Retinol ekvivalentimcg2,089.01104.5
Beta karotenmcg20,730.721036.5
Alfa karotenmcg8,692.91434.6
Vitamin Emg6.500.3
Vitamin Dmcg11.000.6
Vitamin D2mcg0.000.0
Vitamin D3mcg11.000.6
Beta kriptoksantinmcg0.540.0
Likopenmcg2.900.1
Lutein Zeaksantinmcg674.9633.7
Vitamin Cmg19.631.0
Tiamin (B1)mg1.050.1
Riboflavin (B2)mg3.600.2
Niacin (B3)mg42.782.1
Vitamin B5mg5.570.3
Vitamin B6mg2.290.1
Folat (B9)mg91.444.6
Vitamin B12mg18.600.9
Holinmg1,429.4071.5
Holesterolmg920.0046.0
Nasičenih maščobg28.011.4
Čisti ogljikovi hidratig37.331.9

Sandra Mestek

Če ti je recept všeč, ga podeli še z drugimi 😉


UPORABNO:

KOSTNI MOZEG: Zaradi vseh koristi in hranil bi se mu lahko reklo kar superživilo. Kostni mozeg vsebuje več spojin, ki spodbujajo zdravje, vključno s kolagenom, konjugirano linolno kislino, glicinom in glukozaminom.

Pripomorejo k zmanjšanim vnetjem, boljšim zdravjem kože in izboljšanim delovanjem sklepov. Najboljše od tega je, da je kostni mozeg široko dostopen, okusen in ga lahko uživamo v najrazličnejših receptih.

Med drugim, vsebuje esencialne omega 3 maščobne kisline, vitamin K2, A, D in kalcij.


Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor