Težavnost
10%
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
5 – 8 ur
Brezglutensko | Brez laktoze | Paleo | Zdrav mikrobiom
LEGENDA: ŽL – Velika žlica, ž – žlička, kž – kavna žlička
Sestavine
- 700 g Telečjega repa* (Uporabimo lahko meso za juho)
- 3 kosti za juho (Ni nujno, ker jih ima že rep)
- Jušna zelenjava po želji (1 čebula, 3 koreni, por, zelena, peteršilj, 3 češnjevi paradižniki, 3 stroki česna)
- 14 g svežega ingverja
- 3,5 litra vode
- 1 ŽL jabolčnega kisa**
- 2 ŽL soli
- 1/2 ž popra
Priprava
- Olupimo česen in čebulo ter jo prerežemo na pol;
- Speremo zelenjavo in jo po potrebi obrežemo;
- Vse sestavine stresemo v posodo in zalijemo z vodo;
- Ko voda zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrito kuhamo od 5 do 8 ur.
Dlje ko se juha kuha, bolj hranljiva bo. Idealno bi bilo, če jo kuhamo 24 ur.
Kako vem na kakšni temperaturi naj kuham juho? Moja mami je vedno govorila. Ko se dva kregata (eden, da voda vre in drugi, da ne), je temperatura prava. 😉
Kakšno začimbo ali zelenjavo lahko brez problema izpustite ali dodate. **Ne izpustite jabolčnega kisa, ki iz kosti pomaga izvleči hranilne snovi.
Dlje, ko juho kuhamo, več hranilnih snovi bo. Shranimo jo v posodice in damo v skrinjo. Jaz jo pijem vsak dan. Seveda pa obstaja tudi način, da jo pojemo s svojim najljubšim “nadevom” (Jajce, zelenjava …), ali dodamo drugim jedem namesto jušne kocke.
Če smo uporabili ekološko meso pašne reje, shranimo maščobo, ki se je nabrala na juhi in jo uporabimo namesto olja. Jajca, pečena na tej maščobi, so odlična!
Dober tek!
Sandra Mestek
Če ti je recept všeč, ga podeli še z drugimi 😉
UPORABNO:
*Bio goveji rep pašne reje. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.
Že zapakirano bio, jušno zelenjavo dobimo v Hofru in Šparu. V primeru, da nimate bio zelenjave, jo lahko 5 minut namakate v sodi bikarboni.
V nekaterih receptih kosti vrejo 15 do 20 minut in to vodo odlijejo. Juha naj bi tako imela boljši okus. Jaz tega nikoli ne naredim, okus juhe je super.
VIRI: