You are currently viewing Postopek ozaveščanja travm z otroštva

Postopek ozaveščanja travm z otroštva

Vloga žrtve

Poznamo kar nekaj načinov, kako nas ego zadržuje v trpljenju in ne zaživimo srečnega ter polnega življenja.

Eden izmed načinov je, da postanemo utrujeni in dobimo občutek, da ne zmoremo, ker smo utrujeni… Kaj se v resnici dogaja? Notranji ranjeni otrok, se na vse pretege upira in ne želi spremembe. Dogaja se nekakšen boj med egom (preteklostjo) in resničnim jazom. V primeru, da si v takem trenutku lenosti rečemo: Razumem, da je to moj ego, ki me drži v trpljenju, vseeno bom to naredila, se ponavadi zgodi sprostitev teh čustev in ponovno lahko zadihamo. Kar naenkrat nismo več utrujeni in imamo več energije. Počutimo se lahkotni.

Kako to naredimo?

Ko začutimo, da postajamo lenobni in se nam pojavljajo določena neprijetna čustva, se ustavimo in se vprašamo:

1.) Kaj ta trenutek čutim v telesu? Kaj se mi dogaja v telesu?

Opazujemo dogajanje v telesu, ne glede na to kakšno je. Primer: Lahko se tresemo, nas zebe, čutimo kepo v želodcu, lahko nam je vroče in še ogromno možnosti. Vsak zase bo našel tisto pravo.

2.) Vprašamo se, kakšna čustva se porajajo ob teh telesnih občutkih?

Lahko začutimo, jezo, žalost, veselje, razočaranje in tako dalje.

3.) Če do sedaj še nismo dobili slike, ali kakršnegakoli spomina na otroštvo, se vprašajmo: Kdaj sem v otroštvu začutil enaka čustva, kot jih imam sedaj?

Samo prepustite se in dovolite, da odgovor pride. S pomočjo slik, besed, zvokov, itd. Ni važno kako pride, samo, da dobite enako energijsko stanje, oziroma čustvo. Ne razmišljajte preveč o tem, ampak dovolite, da spomin samo pride.

4.) Ko imamo situacijo, oziroma enako energijsko stanje pri notranjem otroku, mu dovolimo, da izrazi ta čustva, ki jih ima in ga vprašamo, kaj je tisto kar ta trenutek potrebuje?

Karkoli vam pade na pamet, da ta otrok potrebuje, mu to dajte. Ne omejujte se s stvarmi, ki otroku padejo na pamet. Če rabi biti agresiven, naj bo (v svojih mislih seveda, oziroma tako, da ne škoduje sebi in drugim, če je potrebno to narediti v fizičnem svetu). Če rabi objem, si predstavljajte, da ga objemate. Opazili boste kako so se čustva z negativnih, transformirala v nevtralna oziroma pozitivna čustva.

Pomoč pri tem > KLIK

Verjetno bo na začetku trajalo nekaj časa, da to res začutimo in zaznamo. Vendar bo z vajo, to postajalo vedno bolj enostavno. Pri tem vam želim položiti na srce samo eno stvar. Včasih ko odkrivamo te naše travme in potlačena čustva, pridejo na plan močna in težka čustva. Če začutite, da se ne morete fokusirati, poskusite še enkrat, dvakrat, potem pa raje pustite. Morda boste čutili, da ste zbežali s telesa, ali pa ste začeli razmišljati nekaj naključnega. Ne silite se v nekaj, kar vam telo govori, da na to še niste pripravljeni. Ni potrebe, da stvari delate na silo, ker v sebi veste koliko lahko predelate ta trenutek in katera čustva ste zmožni sprocesirati. Če ne zmorete prvič, boste pa drugič ali petič. Ni pomembno koliko časa traja. Najpomembnejše je, da se vi ob tem počutite VARNO.

Primer:

Na to vam bom dala primer, da boste lažje razumeli. Obožujete čokolado in, ker jo obožujete si kupite tri velike čokolade. Pridete domov in komaj čakate, da jih lahko pojeste. Torej, srce vam kaže, da ste na pravi poti. Vendar, ko začnete jesti prvo čokolado, začutite, da imate dovolj že po polovici. Imate, MOŽNOST A: Pojeste vseeno celo in še ostali dve, ter se po tem počutite grozno. Tisti občutek navdušenja, je že zdavnaj mimo. Kar naenkrat se pojavijo, slaba vest, slabost in negativni občutki, ker ste pojedli preveč ter vam ni prijetno. MOŽNOST B: Pojeste samo pol čokolade in ostale pospravite za naslednjič. Počutite se super, ker ste se nagradili in imate dovolj volje ter energije, da počnete nekaj drugega, brez kakršnekoli slabe vesti in prepolnega želodca.

Enako velja za čustva in delo na sebi. Telo nam samo pokaže, kdaj smo pripravljeni in nam s tem da priložnost. Pokaže nam pa tudi, kdaj imamo dovolj in je bolje, če gremo počet nekaj drugega.

V primeru, da ob reševanju vzorcev potrebujete pomoč, sem vam na voljo TUKAJ:

 

Z LJUBEZNIJO
SANDRA ♥

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor