You are currently viewing Postavi svoje meje!

Postavi svoje meje!

Kaj pomeni postaviti mejo?

Ker naše meje v otroštvu velikokrat niso bile spoštovane, imamo težave s tem, kako jih postaviti tudi ko smo starejši.

Kolikokrat se s čim niste počutili vredu, pa ste to vseeno dopustili? To je lahko dejanje, beseda, ali karkoli drugega, s čimer vas je nekdo prizadel. Po tem dejanju niste upali povedati ali izraziti kar ste čutili. Torej niste znali postaviti vaše meje.

Ljudje okoli nas živijo v svojih realnostih in ne vedo do kam lahko gredo, če jim mi tega ne pokažemo. Največkrat zaradi strahu pred izgubo, oziroma nesprejetostjo, ne postavimo meje in ne povemo, kar mislimo. S tem potlačimo svoja čustva.

Primer:

S prijatelji smo na pijači in moj prijatelj pred vsemi pove, nekaj kar me užali ter se mi to zdi nespoštljivo. Če meje ne upam postaviti, bom odreagirala tako, da bom lastna čustva samo potlačila. Lahko bom začutila jezo, maščevanje ali žalost. V najslabšem primeru, se mu bom maščevala in ga užalila nazaj. V primeru ko bom mejo postavila, bom jasno povedala, da to kar je rekel ni bilo lepo in želim, da tega ne počne več. Še bolje bi bilo spregovoriti o lastnih čustvih, da nas je to prizadelo ter povedati kaj ob tem čutimo. Za prvi korak je super, če uspemo samo postaviti mejo in povedati, da takih stvari ne dopuščamo.

 

Vsi se želimo počutiti dobro!

Zavedati se moramo, da ta prijatelj iskreno ni želel nič slabega. Verjetno ima slabo lastno samopodobo in se je s tem, da nekoga užali, želel počutiti bolje. Ko pokažemo slabosti drugih, se sami vidimo boljše. Ko izboljšamo lastno samopodobo, nimamo več potrebe po takih stvareh.

V takih situacijah se spomnite na to, da se vsi želimo samo počutiti dobro ter ne želimo škodovati drugim. To naredimo, ker se drugače ne znamo počutiti dobro. Morda bi naslednjič takemu prijatelju lahko dali pohvalo, ki mu bo pomagala, da se bo počutil bolje in ne bo imel potrebe po “žaljenju” za lasten ego.

Zavedajte se, da postavljanje meja ni egoistično dejanje, ampak dokaz zdrave samopodobe s katero kažemo, da se imamo radi in ne dopuščamo stvari s katerimi se ne počutimo dobro. Še posebej, če to naredimo z ljubeznijo.

Priporočam sorodna prispevka: Kaj pa ti želiš? In Sem jaz na prvem mestu?

Z LJUBEZNIJO
SANDRA ♥

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor