Težavnost: 10 %
Čas priprave: 20 do 30 min
Čas pečenja: 15 min
Količina: 850 g
Vegansko | Brez sladkorja | Brezglutensko | Brez laktoze | Nizkokalorično
Čokoladna potica, ki ima samo 83 Kcal na 100 g. Bi rekla, da jo lahko jemo brez slabe vesti 😉. Ne vsebuje spojin, ki obremenjujejo naše telo in alergenov, glutena, laktoze ter podobnega.
Je to sploh možno?!
No, ne popolnoma …
Pravzaprav nima oblike, ki jo po navadi vidimo pri potici. Vseeno pa je odličnega okusa in tudi videti je kar dobro 😉.
Ta potica je popolnoma veganska verzija. Če ne želite veganske verzije in želite več beljakovin, dodajte jajca ter beljakovine v prahu.
Pečemo 15 minut na 180 °C
Sestavine biskvit
- 200 g ovsenih kosmičev (zmeljemo)
- 14 g mletih lanenih semen + 65 g vode (nadomestek za 2 jajci)
- 200 g vode
- 30 g eritritola
- 3 g / 1 žlička vinskega kamna (pecilni, soda)
- 4 g psiliuma (lahko več lanenih semen ali 1 jajce)
- 2 tabletki stevie (lahko več eritritola)
- 2 g soli (1/2 žličke)
Sestavine krema
- 130 g ovsenih kosmičev (zmeljemo)
- 30 g kakava v prahu
- 35 g kokosovega masla
- 40 g eritritola
- 4 tabletke stevie (lahko več eritritola)
- 20 g kolagena (za, ne vegansko različico)
- 125 g vode
- Vanilja, cimet
Po želji:
Za bolj beljakovinsko potico v kremo dodajte dve merici beljakovin: pribl. 40 g
Enako za ne, vegansko verzijo v biskvit dodajte 3 jajca, namesto lanenih semen in psiliuma. Ločite rumenjake in beljake ter penasto zmiksajte (posebej). Potem vse skupaj vmešajte v maso.
Priprava biskvit
- Lanena semena zmešamo s 65 g vode, da se napijejo;
- Vse ostale suhe sestavine stresemo skupaj;
- Dodamo lanena semena in vodo ter zmiksamo;
- Maso razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Naj bo debela manj kot 1 cm. Na koncu si lahko pri oblikovanju pomagamo tako, da zmočimo prste in oblikujemo;
- Pečemo približno 15 minut na 180 °C;
- Vzamemo s pečice, prerežemo na polovico in po sredini ter na vrhu namažemo s kremo. 👇
Priprava krema
- Stopimo maslo in mu dodamo kakav, eritritol stevio, kolagen, vodo, začimbe in dobro premešamo;
- Dodamo ovsene kosmiče in še enkrat dobro zmešamo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo;
- Maso namažemo po biskvitu, ki smo ga prerezali na polovico;
- Potico zgoraj lahko okrasimo s kakavom in po želji s čokolado, ki jo na hitro naredimo sami:
- Stopimo 6 g kakavovega (kokosovega) masla in mu dodamo 7 g kakava ter stevio ali eritritol;
- Za kratek čas postavimo v hladilnik, da se malo zgosti in polijemo po potici.
Dober tek!
Sandra Mestek
Če ti je recept všeč, ga podeli še z drugimi 😉
Hranilna vrednost – potica:
Veganska Čokoladna, Ovsena potica |
Ime hranila | Merska enota | Hranilna vrednost na celoten izdelek | Hranilna vrednost na 100 |
ˇ | ˇ | 874 g | 100 g |
Kalorij | Kcal | 727.96 | 83.3 |
Maščob | g | 46.48 | 5.3 |
Ogljikovi hidrati | g | 61.19 | 7.0 |
Sladkor | g | 2.57 | 0.3 |
Vlaknine | g | 20.53 | 2.3 |
Proteini | g | 34.94 | 4.0 |
Sandra, lepo pozdravljeni,
zelo zanimivo, da jed poimenujete VEGANSKA potica, vsebuje pa KOLAGEN (citiram opis z vaše spletne trgovine: “Proizvedeno z goveda, ki se pasejo in se hranijo s travo.”
Zdravo Metka,
ja, res vsebuje kolagen in sem že dodala pripis, hvala za to :).