You are currently viewing Veganska Čokoladna, Ovsena potica

Veganska Čokoladna, Ovsena potica


Težavnost: 10 %

Čas priprave: 20 do 30 min

Čas pečenja: 15 min

Količina: 850 g



Vegansko | Brez sladkorja | Brezglutensko | Brez laktoze | Nizkokalorično


Čokoladna potica, ki ima samo 83 Kcal na 100 g. Bi rekla, da jo lahko jemo brez slabe vesti 😉. Ne vsebuje spojin, ki obremenjujejo naše telo in alergenov, glutena, laktoze ter podobnega.

Je to sploh možno?!

No, ne popolnoma …

Pravzaprav nima oblike, ki jo po navadi vidimo pri potici. Vseeno pa je odličnega okusa in tudi videti je kar dobro 😉.

Ta potica je popolnoma veganska verzija. Če ne želite veganske verzije in želite več beljakovin, dodajte jajca ter beljakovine v prahu.

Kje kupiti sestavine 👈

Pečemo 15 minut na 180 °C

Sestavine biskvit

  • 200 g ovsenih kosmičev (zmeljemo)
  • 14 g mletih lanenih semen + 65 g vode (nadomestek za 2 jajci)
  • 200 g vode
  • 30 g eritritola
  • 3 g / 1 žlička vinskega kamna (pecilni, soda)
  • 4 g psiliuma (lahko več lanenih semen ali 1 jajce)
  • 2 tabletki stevie (lahko več eritritola)
  • 2 g soli (1/2 žličke)

Sestavine krema

  • 130 g ovsenih kosmičev (zmeljemo)
  • 30 g kakava v prahu
  • 35 g kokosovega masla
  • 40 g eritritola
  • 4 tabletke stevie (lahko več eritritola)
  • 20 g kolagena (za, ne vegansko različico)
  • 125 g vode
  • Vanilja, cimet

Po želji:

Za bolj beljakovinsko potico v kremo dodajte dve merici beljakovin: pribl. 40 g

Enako za ne, vegansko verzijo v biskvit dodajte 3 jajca, namesto lanenih semen in psiliuma. Ločite rumenjake in beljake ter penasto zmiksajte (posebej). Potem vse skupaj vmešajte v maso.

Priprava biskvit

  1. Lanena semena zmešamo s 65 g vode, da se napijejo;
  2. Vse ostale suhe sestavine stresemo skupaj;
  3. Dodamo lanena semena in vodo ter zmiksamo;
  4. Maso razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Naj bo debela manj kot 1 cm. Na koncu si lahko pri oblikovanju pomagamo tako, da zmočimo prste in oblikujemo;
  5. Pečemo približno 15 minut na 180 °C;
  6. Vzamemo s pečice, prerežemo na polovico in po sredini ter na vrhu namažemo s kremo. 👇

Priprava krema

  1. Stopimo maslo in mu dodamo kakav, eritritol stevio, kolagen, vodo, začimbe in dobro premešamo;
  2. Dodamo ovsene kosmiče in še enkrat dobro zmešamo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo;
  3. Maso namažemo po biskvitu, ki smo ga prerezali na polovico;
  4. Potico zgoraj lahko okrasimo s kakavom in po želji s čokolado, ki jo na hitro naredimo sami:
  • Stopimo 6 g kakavovega (kokosovega) masla in mu dodamo 7 g kakava ter stevio ali eritritol;
  • Za kratek čas postavimo v hladilnik, da se malo zgosti in polijemo po potici.

Dober tek!


Sandra Mestek

Če ti je recept všeč, ga podeli še z drugimi 😉


Hranilna vrednost – potica:

Veganska Čokoladna, Ovsena potica
Ime hranilaMerska enotaHranilna vrednost na celoten izdelekHranilna vrednost na 100
ˇˇ874 g100 g
KalorijKcal727.9683.3
Maščobg46.485.3
Ogljikovi hidratig61.197.0
Sladkorg2.570.3
Vlaknineg20.532.3
Proteinig34.944.0

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

This Post Has 2 Comments

  1. Metka

    Sandra, lepo pozdravljeni,
    zelo zanimivo, da jed poimenujete VEGANSKA potica, vsebuje pa KOLAGEN (citiram opis z vaše spletne trgovine: “Proizvedeno z goveda, ki se pasejo in se hranijo s travo.”

    1. Sandra Mestek

      Zdravo Metka,
      ja, res vsebuje kolagen in sem že dodala pripis, hvala za to :).

Dodaj odgovor