You are currently viewing DESTRUKTIVNO “DOBRONAMERNO” POSLUŠANJE JAMRANJA

DESTRUKTIVNO “DOBRONAMERNO” POSLUŠANJE JAMRANJA

V lokalu, med čakanjem na kolegico, pijem čaj ☕ in se pripravljam na savnanje. Ne namerno “prisluškujem” pogovoru, ki ga imata zaposlena in njena mlajša sodelavka.

Mlajša sodelavka zelo vneto opisuje dogodek, ki se ji je pripetil. Oziroma po domače “jamra”, kako je nekdo nekaj 🧛‍♂ …

Zaposlena (malo starejša gospa) se sicer dela zaposleno in niti približno ni del pogovora, vendar še vedno posluša in posluša ter nič ne reče.

KOLIKOKRAT SE ZNAJDEMO V TAKI SITUACIJI IN ZAKAJ JE DESTRUKTIVNA?

S tem opisom niti približno ne želim obsojati, ampak odpreti oči vsem (rešiti bremena), ki se večkrat znajdemo v taki situaciji in si ne upamo narediti “kot je prav”.

Pa da nadaljujem. Če bi ta mlajša oseba s seboj imela kakšno isto mislečo prijateljico, bi se pogovor verjetno samo stopnjeval. Opravljanje, govorjenje, in tako dalje …

Ker pa je ob njej bila ženska, ki je očitno čutila destruktivno energijo njenega početja, je ni spodbujala ampak je bila tiho.

Je s tem naredila kaj bolje kot, če bi jo pri tem podpirala?

Moje mnenje je, da ne. Energija in namen njene sodelavke je destruktivna za obe! Zakaj?

Zaposlena si, svoji mlajši sodelavki, ni upala postaviti meje in ji preprosto reči: ✋Ne jamraj in raje povej kaj lepega. Kolikokrat ste zbrali pogum in to poskusili? Ko že zberemo pogum in postavimo mejo, zelo pogosto na drugi strani dobimo zelo grd odziv, ki se ga bojimo. Druga oseba, ki jo prekinemo, nam bo nejevoljo očitno pokazala. V skrajnem primeru pa ji kar naenkrat ne bomo več všeč (prevelika odvisnost od opravljanja).

To je tisto, česar nas je na smrt strah, saj nam vzbudi enega izmed večjih strahov (biti sam, osamljenost).

Ravno zaradi tega strahu se trpinčimo in dovoljujemo drugim, da nas zasipajo z negativnostjo, ki nas izmuči in nam velikokrat lahko pokvari cel dan. V resnici pa s tem škodujemo tudi drugi osebi, ker tudi sama do sebe deluje destruktivno in ji onemogočamo možnost, da zraste.

KAJ PRI TEM POMAGA?

Da se vprašamo, če smo raje zasuti z negativnostjo, ki se prenaša z dneva v dan in ljudmi, ki nas vlečejo “navzdol” (in tudi sami slej ko prej postanemo taki), ali smo raje nekaj časa sami 🐺(čeprav v resnici nikoli nismo, pa tudi če smo, to ni nič slabega) in si ustvarimo dobri svet, ki ga živi le redko kdo. Ravno zaradi tega, ker večina raje podleže jamranju prijateljev kot svobodi in lepemu življenju!

Vse, na kar se fokusiramo raste. Sama se vedno trudim izbrati pot, ki je bolj prava zame, čeprav se v tistem trenutku zdi težka. Ampak samo za kratek čas. 🐛>🦋

Kako postaviti mejo sem opisala v tem članku: POSTAVI SVOJE MEJE!

P. S.: Zelo velikokrat se zgodi, da ta prijatelj/ica spozna, kaj je delala, če mejo postavimo odločno in ne odstopimo. Odnos se poglobi in prijateljstvo je boljše ter lahkotnejše. 👩‍❤‍👩

Za vse, ki ste pripravljeni na sebi delati bolj intenzivno pa tale članek: KAKO V ŽIVLJENJE PRIKLIČEMO DOBRE LJUDI IN DOGODKE?


 Za pogovor in vse nasvete, sem na voljo TUKAJ!  👈

Z LJUBEZNIJO
SANDRA ♥


Sandra Mestek

Če ti je bil članek všeč, ga podeli še z drugimi 😉


Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor