“Zdravnik pravi, da mi nič ni, ampak se v svojem telesu ne počutim dobro”
V današnjem svetu se pojavlja vedno več alergij in preobčutljivosti. Alergija ni enaka preobčutljivosti, zato tudi testi, ki jih naredimo za alergije, tega ne pokažejo. To povzroča zmedenost in obsojenost na določene težave, ki jih prinašajo preobčutljivosti.
Spremembe na koži, utrujenost, boleče mišice, težave s prebavo in še ogromno drugih.
Krivimo ogljikove hidrate, sladkor in še druge dejavnike, ki morda sploh niso težava. Ne mogoče je vedeti, kaj točno povzroča preobčutljivost, če ne izločimo skoraj vse hrane, ki bi lahko bila “kriva” in počasi dodajamo druge.
Obstajajo določeni testi, ki niso nujno zanesljivi in so dragi.
MALO VEČ O PREOBČUTLJIVOSTI IN TOKSINIH
Številne sestavine na prebavo vplivajo pozitivno in negativno. Alergena hrana, umetni ali naravno prisotni toksini v hrani in reakcija črevesnih bakterij na hrano. Vse to za telo in imunski sistem predstavlja velik izzivi.
Po drugi strani pa veliko sestavin zmanjša vnetno reakcijo črevesja, olajša prebavni proces ali zagotovi potrebne materiale za regeneracijo tkiv.
ŽIVILA, KI POVZROČAJO ALERGIJSKE REAKCIJE IN PREOBČUTLJIVOST
Alergija na hrano je škodljiv imunski odziv na določen protein v hrani. Imunski sistem te beljakovine obravnava kot škodljive, kar povzroči hiter odziv protiteles (imunoglobulin E). Alergije na hrano, ki niso povezane z reakcijo imunoglobulina E, kot sta celiakija in enterokolitis, so redkejše.
Dejavniki, ki lahko povečajo verjetnost alergij, vključujejo večkratno uživanje antibiotikov v zgodnjem otroštvu, alergena prehrana matere, določena cepiva in različne kemikalije (pesticidi).
Živila, ki najpogosteje povzročajo ALERGIJSKE reakcije, so:
- Oreščki (Drevesni)
- Mlečni izdelki
- Žitni izdelki
- Jajca
- Ribe in lupinarji
- Tudi Arašidi, soja
- Stročnice
Predstavljajo 90 odstotkov vseh alergenov iz hrane. Alergije na hrano pogosto najdemo v otroštvu in s starostjo lahko izginejo. Alergijske reakcije na hrano so običajno hitre in intenzivne v primerjavi s preobčutljivostnimi reakcijami. Te vključujejo blažje in bolj raznolike simptome, zato jih še toliko težje prepoznamo.
Značilne alergijske reakcije
• Koprivnica
• Srbeča koža
• Težave pri požiranju
• Izcedek ali zamašen nos
• Kihanje
• Slabost in bruhanje
• Bolečine v trebuhu
Vzroki za PREOBČUTLJIVOSTNE reakcije na hrano
- Prebavna malabsorpcija
- Splošne prebavne motnje
- Povečana prepustnost črevesja
- Imunološke reakcije (imunoglobulini)
- Toksini (aditivi in naravne spojine)
- Psihološke reakcije
Preobčutljivi smo lahko na ogromno živil. Krompir, stročnice, jajca, čebula, česen in ogromno drugih. Ta spisek je za vsakega posameznika personaliziran in se ga ne da posploševati.
HISTAMIN
Preobčutljivost na hrano lahko povzroči tudi histamin, tiramin ali drugi biogeni amini v hrani (Čokolada, vino, tuna ali fermentirane sestavine, kot je sir).
V nekaterih primerih lahko hrana (na primer paradižnik, ananas) v telesu sprošča histamin. Temu rečemo histaminska intoleranca – HIT (1). Osebe s histaminsko intoleranco, imajo običajno nizko raven encima diamin oksidaza, ki presnavlja histamin v sistemu (skrbi, da se zaužiti histamin s hrano izloči).
To je treba upoštevati, če testi ne pokažejo jasnega vzroka za težave. Običajno histamin poveča srčni utrip in povzroči nazalno kongestijo in rdečico. Tisti občutek, ko zakuhaš v obraz po alkoholu, jedi v kitajski restavraciji (soja) in podobno.
Povzroči lahko tudi boleče menstruacije ali črevesne simptome, kot so driska in bolečine v trebuhu. Nevrološke simptome, kot sta omotica in glavobol. Tiramin lahko sproži tudi napad migren. Intenzivne histaminske reakcije lahko preprečimo z antihistaminiki ali encimskimi pripravki, ki vsebujejo diamin oksidazo (DAO).
HRANA, KI VSEBUJE VELIKO HISTAMINA IN DRUGE VAZOAKTIVNE AMINE
- Vino, alkoholni kis, pivo in druge fermentirane alkoholne pijače
- Fermentirana hrana (kislo zelje, vinski kis, sojina omaka, kefir, jogurt, kombuča)
- Starani siri
- Predelani mesni izdelki (klobase, šunka, salama, slanina)
- Prekajeni živalski izdelki
- Suho sadje
- Oreški (oreh, indijski orešček, arašidi)
- Kvas (spodbuja proizvodnjo histamina v hrani)
- Izdelki iz pšenice
- Jajčevci, špinača in paradižnik
- Nekatere vrste rib, kot so skuša, tuna, inčuni in sardele
ŽIVILA, KI V TELESU SPROŠČAJO HISTAMIN
- Banana
- Čokolada in kakav
- Kravje mleko
- Papaja
- Ananas
- Citrusi
- Jagoda
- Oreščki
- Paradižnik
- Špinača
- Svinjina
- Jajčni beljak (surov)
- Aditivi za živila
ŽIVILA, KI V TELESU BLOKIRAJO ENCIM DIAMIN OKSIDAZO (DAO)
- Alkohol
- Črni čaj
- Energijske pijače
- Zeleni čaj
- Mate čaj (Yerba Mate)
DRUGAČEN POGLED NA ALERGIJE
Predstavljajmo si, da je naše telo polno obiskovalcev. Imamo delavce, čistilce, policiste in kakšnega vsiljivca. Recimo, da na točki A (naš začetek), v telesu vse poteka v najlepšem redu. Delavci delajo, vsake toliko se pojavi kakšen dim ali packarija, ki jo čistilci brez težave počistijo. Ko se pojavi vsiljivec, naš policist dobro vidi, kdo je to in ga da v zapor.
Čez čas (ko v telo vnašamo “umazano” hrano, toksine z okolja, čistila, stres in podobno), se v telesu nabira vedno več prahu, dima in ostalih smeti. Čistilci delajo 100 na uro, vendar ne zmorejo počistiti vsega. Ko se pojavi vsiljivec, policist skozi vso to meglo zelo slabo vidi, kdo je kdo. Ker pa mora opravljati svoje delo, vseeno nekoga prime. V tej megli je morda prijel kakšnega delavca, ali pa morda vsiljivca (recimo, da imata oba svetlo polt in dolge lase). Nese ga v zapor, da bi tudi vnaprej vedeli, da je to vsiljivec.
Tako nastanejo alergije na živila, ki nam v resnici ne škodujejo, ampak bele krvničke zaradi “zapackanosti” telesa ne prepoznajo več razlike med “jabolki in hruškami”.
REŠITEV
Rešitev je seveda popolno očiščenje telesa, ki ga ne moremo doseči z navadnim tedenskim ali mesečnim DETOKSOM! Ko pridemo do te točke (skoraj vsi imamo nekaj), ne pomaga nobena “instant” rešitev. Treba je izločiti čim več toksinov, s prehrane in okolja. Jesti bolj čisto in hranljivo hrano, izboljšati spanec, gibanje, najti načine za umiritev stresa ter dodati dodatke, ki bodo telo pri tem podprli.
In ne, ne potrebujemo kar vsega povprek in na pamet, saj s tem lahko telesu naredimo več škode kot koristi. Potrebno je pametno planiranje. Če imamo dovolj znanja, se tega lahko lotimo sami, v nasprotnem primeru, pa je bolje najti nekoga, ki nam pri tem pomaga.
Če potrebuješ pomoč, sem ti na voljo tudi sama: sandra@celosten.si
Za vprašanja in sestavo jedilnika mi piši na:
📩 sandra@celosten.si
☎ 041743848
Sandra Mestek
Pingback: VITAMINI IN MINERALI TER KAKO POVEČAMO NJIHOVO ABSORPCIJO