Proseni (ovseni) kruh brez kvasa

Proseni (ovseni) kruh brez kvasa


Težavnost: 10 %

Čas priprave: 10 min

Čas pečenja: 60 min

Količina: 920 g



Vegansko | Brezglutensko | Brez laktoze | Nizkokalorično


Proso je poznano kot žito z veliko koristnimi učinki. Med drugim pospešuje odvajanje vode iz telesa ter uravnava črevesno floro. Silicijeva kislina (ki je v topni obliki), koristi zobni sklenini, nohtom in čvrstosti las. V telesu deluje alkalno in ga uporabljamo tudi, ko imamo občutljiv želodec. Vsebuje veliko mineralov in vitaminov.

Ne vsebuje jajc, je brez glutena, laktoze in drugih alergenov, ki lahko obremenjujejo naše črevo, zato je primeren za ljudi z alergijami.

ZAKAJ? Ker je zelo preprosto najti recept za kruh za večino ljudi in je zelo malo okusnih kruhov, ki so primerni tudi za ljudi z alergijami ali preobčutljivostmi.

Kje kupiti sestavine 👈

Pečemo 60 minut na 180 °C (Ventilacija)

Sestavine

  • 200 g prosene moke
  • 150 g ovsene moke (lahko mleti ovseni kosmiči)
  • 8 g chia semen (1 žlica)
  • 5 g vinskega kamna (1 žlička)
  • 8 g soli (1-2 žlički)
  • 13 g psiliuma (1 žlica)
  • 600 g vode (lahko radenska)

Po želji:

Žlička kurkume za rumeno barvo in ljubitelje kurkume.

Priprava

  1. Suhe sestavine stresemo v posodo in premešamo;
  2. Dodamo vodo ter dobro premešamo (nastala bo pacasta zmes, ki ni premokra);
  3. Maso nadevamo v pekač, ki ga bomo uporabili in pečemo eno uro na 180 °C (Ventilacijska pečica);
  4. Lahko ga posipamo z ovsenimi kosmiči;
  5. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice, stresemo z modela in počakamo, da se malo ohladi. Če ga pustimo dlje časa, ga ovijemo v kuhinjsko krpo in ne plastično, da gre vlaga lahko ven.

Privoščimo si ga lahko tudi takoj, ko je pečen. Skorja je lepo hrustljava. 👌 Lahko ga namažemo z domačo NUTELLO <

V hladilniku drži več kot en teden. Svetujem, da ga narežete in popečete v opekaču. Lahko tudi kar na ponvi. Je zelo okusen in hrustljav.

Dober tek!


Sandra Mestek

Če ti je recept všeč, ga podeli še z drugimi 😉


Hranilna vrednost – Proseni, ovseni kruh:

Proseni (ovseni) kruh brez kvasa
Ime hranilaMerska enotaHranilna vrednost na celoten izdelekHranilna vrednost na 100
ˇˇ920 g100 g
KalorijKcal1,098.78119.3
Maščobg15.111.6
Ogljikovi hidratig206.5722.4
Sladkorg0.750.1
Vlaknineg26.562.9
Proteinig32.473.5

Sandra Mestek

Bioterapevtka, AFP osebna trenerka, AkroJoga učiteljica in Prehranska navdušenka Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Dodaj odgovor