Težavnost: 10 %
Čas priprave: 10 min
Čas pečenja: /
Količina: 530 g
Vegansko | Brezglutensko | Brez laktoze
Sestavine za 2 osebi
- 370 g vode (mleka)
- 80 g riževe moke
- 50 g kostanjeve moke ali kuhanega kostanja
- 24 g kolagena (ali proteini po želji)
- 10 g psiliuma (indijski trpotec)
- 1 čajna žlička vinskega kamna (pecilni prašek)
- Ščepec soli + 2 žlici eritritola
Priprava
- Suhe sestavine stresemo v posodo in premešamo;
- Dodamo vodo in zmiksamo;
- Masa se bo počasi začela gostiti;
- S pomočjo žlice, v ponev nadevamo maso in oblikujemo majhne “palačinke”;
- Na srednji temperaturi jih pečemo toliko časa, da malo porjavijo ali porumenijo;
- Preden jih serviramo lahko počakamo nekaj časa, da nastane prava “lepljiva” tekstura in postrežemo s poljubno prilogo ali brez.
Podobne so azijskim sladicam, ki so narejene iz lepljivega riža. Tisti, ki ste jih preizkusili, boste vedeli o čem govorim 😉.
Hranilna vrednost:
Sticky rice veganske palačinke |
Hranilna vrednost na 100 g izdelka |
Kalorij (Kcal) | 97 |
Maščob (g) | 0,2 |
OH (g) | 13,6 |
Sladkor | 0 |
Vlaknine | 9,7 |
Beljakovine (g) | 5,4 |
Hranilna vrednost na celoten izdelek (g) |
534 g |
Kalorij (Kcal) | 518 |
Maščob (g) | 0,8 |
OH (g) | 72,6 |
Sladkor | 0,8 |
Vlaknine | 51,9 |
Beljakovine (g) | 28,6 |
Dober tek!
UPORABNO:
Indijski trpotec oziroma psilium ima veliko blagodejnih učinkov na prebavo. Vsebuje kvalitetne vlaknine, ki so topne v vodi. V želodcu nastane nekakšen gel, ki nase veže odvečne obloge. Je zelo varen dodatek, ki ga lahko uporabljamo proti zaprtju. V črevesju pa ustvarja tudi pogoje za razmnoževanje dobrih bakterij.
Sandra Mestek